Скок на цените на имотите: Русе изпревари София

2
Цените на имотите в Русе са нараснали с 23,3% спрямо второто тримесечие на 2021 година
Цените на имотите в Русе са нараснали с 23,3% спрямо второто тримесечие на 2021 година Снимка: Dunavmost

Цените на имотите в Русе са нараснали с 23,3% спрямо второто тримесечие на 2021 година

На фона на всички световни кризи, към които у нас се добавя и политическата, цените на имотите продължават да галопират нагоре. Ръстът е 15% през първите шест месеца на годината. Най-скъпа е София, гонят я Варна, Пловдив и Бургас. Сделките с имоти в столицата за изминалата година са около 30 000.

Цените на жилищата в София са нараснали по-бързо от тези в Дъблин и Берлин през второто тримесечие на тази година, сочат данни на международна консултантската компания.

"Последните две години от началото на пандемията всички очаквахме, че цените ще спаднат, но се случи точно обратното, още 2020 година, цените скочиха с поне 15%, а миналата 2021 покачването достигна до 30%. Факторите са инфлацията, хората които имат свободни пари гледат да инвестират някъде, а имотът е сигурен актив", заяви пред БНТ Боряна Иванова, консултант-продажби.

Според данни на Националния статистически институт от градовете с население над 120 000 души най-голямо е повишението на цените на имотите в Русе - с 23,3% спрямо второто тримесечие на 2021 година. На второ място се нарежда София със 17% ръст. На трето място е Бургас с увеличение от от близо 15 на сто. На четвърто, пето и шесто място са Стара Загора, Пловдив и Варна.

Цените на жилищните сгради в София са скочили с 11,5% на годишна база спрямо месеците април и юни. 

Въпреки ниските доходи у нас търсенето също е голямо, най-често купувачите са млади семейства. Наблюдава се, че младите все по-рано се отделят от родителите си особено в големите градове. В Благоевград например строителството на жилищни сгради се е увеличило с около 60%. Там средната месечна заплата е между 1,100 и 1,500 лева. Според голяма част от хората цените на жилищата са прекалено завишени.

При имотите с цел инвестиция интересна подробност е, че наемите не се увеличават.

"Това е един парадокс, защото един имот би трябвало с наеми да се изплати средно за 20 години, а в момента трябват 30 и повече години", каза още Боряна Иванова, консултант-продажби.

Въпреки по дългия срок за възвращаемост на инвестицията в имоти, тя остава предпочитана, защото инфлацията изяжда спестените пари, а засега няма изгледи цените на имотите да паднат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    4
    Отегчен
    Това изобщо не е добра новина. Да се чете: "Русенци продават жилищата си напускайки града, които се изкупуват бясно от селяндури, които на свой ред са продали нивите, пчелините и селските си имоти".
  • 2
    3
    Любиша Самарджич
    Съвсем логично е имайки предвид драстичния скок на заплатите в Русе! Пукупателната способност на хората в региона нарастна неимоверно! ;)
  • 5
    2
    странно
    За какви надути цени се говори, след като никой нормален собственик не продава качествен апартамент на добро място.
  • 8
    1
    ddddd
    Добри хора!!!Братя!!!Не купувайте!!!Всичко е спекула.Жилища на такива цени няма и в престижни квартали в европейски градове!!!!На какво отгоре в град като Русе-с мръсен въздух,обезлюдяване цените са безумни!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари