Има ли връзка между високата популация на комари край Дунав и Африканската чума?

0
Според д-р Христо Стойков въобще не е случайно, че са засегнати всички ферми, които са на около 10 км от река Дунав
Според д-р Христо Стойков въобще не е случайно, че са засегнати всички ферми, които са на около 10 км от река Дунав Видео: БНТ

Високата популация на комари може да се окаже основната причина за проникването на Африканската чума по свинете във фермите край река Дунав това лято.

Твърдението е на директора на най-големия свинекомплекс в Русенско д-р Христо Стойков, информира БНТ. Специалисти от Испания също изследват има ли връзка между комарите и разпространението на вируса у нас.

Свинекомплексът в Бръшлен умъртви всичките си 40 000 прасета заради Африканската чума през лятото. Според д-р Христо Стойков обаче въобще не е случайно, че са засегнати всички ферми, които са на около 10 км от река Дунав.

Д-р Христо Стойков, изпълнителен директор на свинекомплекса в Бръшлен: Работим в момента с университета в Мадрид. Смятаме, че има връзка между избухването на чумата в 8 индустриални ферми за кратък период може да са комари, може да са някакви други летящи насекоми.

Затова и д-р Стойков настоява борбата с комарите да започне още преди пролетта. Официалната позиция на властите обаче е, че човешкият фактор и дивите прасета са главните виновници за огнищата на Африканска чума у нас.

Свилен Иванов, зам. областен управител на област Русе: Засега официалната позиция е човешка грешка. Тази чума ще ни преследва от 3 до 10 години. От нас зависи дали ще са 3 или 10.

А една от малкото незасегнати свинеферми в Русенско – тази в Писанец, прилага все по-драстични мерки, за да опази животните си.

Бисер Кирилов, собственик на свинекомплекса в Писанец: Ограничихме влизането на външни лица. Лично аз между 3 и 4 месеца не съм стъпвал във фермата.

От съседния румънски окръг Гюргево, където са регистрирани 244 огнища на Африканска чума, планират още по-строг контрол на Дунав мост.

Д-р Ливиу Флореску, директор на окръжна дирекция „Санитарно-ветеринарна и хранителна безопасност“ – Гюргево: На национално ниво се реши да се създаде санитарно-ветеринарен пункт за контрол на Митница „Гюргево“. Там постоянно ще има наши служители, които ще вземат проби от всички животинските продукти, които преминават през българо-румънската граница.

В Румъния търсят вариант за европейско финансиране за купуване на мобилни инсинератори, които да се използват при подобни кризисни ситуации. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари