Вихрен Димитров: Съсипват свинекомплексите по поречието на река Дунав

13
Не само, че от свинекомплекса в Голямо Враново не можем да продаваме месо в ЕС, но и на месопреработвателите в Южна България им се казва да не купуват от нас суровина, каза изпълнителният директор
Не само, че от свинекомплекса в Голямо Враново не можем да продаваме месо в ЕС, но и на месопреработвателите в Южна България им се казва да не купуват от нас суровина, каза изпълнителният директор

Не само, че от свинекомплекса в Голямо Враново не можем да продаваме месо в ЕС, но и на месопреработвателите в Южна България им се казва да не купуват от нас суровина, каза изпълнителният директор

"Забраните за продаване на свинско месо в Европейския съюз (ЕС) трябва да отпаднат не само за Южна България, но и за цялата страна".

Това призова пред "България Днес" Вихрен Димитров, изпълнителен директор на свинекомплекса в русенското село Голямо Враново.

Преди дни търговията със свинско месо от пет области в България отново беше разрешена в други държави от ЕС. Падането на рестрикциите се отнася за Софийска, Разградска, Добричка, Кърджалийска и Благоевградска област, както и за варненската община Аксаково. Свиневъди в Северна България са разочаровани, че ограниченията продължават да важат за тях и по този начин обричат бизнеса им на гибел.

"България е разделена на две зони - Северна с диамантен печат, където имаше чума, и Южна България с объл печат, където нямаше африканска чума. Не само че не можем да продаваме свинско месо в ЕС, но и на месопреработвателите в Южна България им се казва да не купуват от нас суровина, защото няма да могат да я изнесат към европейските държави. Създават се административни пречки и те предпочитат да си вземат прасета внос или от други части на България, за които няма рестрикции. Хората се стресират, а така свинекомплексите по поречието на река Дунав биват съсипвани", обясни Димитров. И добави: "Отпадането на забраните Европейската комисия прави по предложение на Българската агенция по безопасност на храните. Нека да обхване всички области, а не само половината".

По време на разгара на африканската чума в свинекомплекса в Голямо Враново бяха умъртвени 38 000 прасета. "Възстановихме се след чумата, но сме малко като в онзи виц, в който един сиромах си стъпил на краката и му се продънили обувките. Доказахме, че вирусът на африканската чума не е вреден за хората и не се разпространява бързо. Заради положителна проба убихме 38 хиляди прасета - не сме искали компенсация от държавата, а да не ни умъртвяват прасетата. Затова трябва да се променят европейските и националните регулации - да не се реагира така варварски, ако има една положителна проба, и да не се убиват всички прасета, защото няма нито икономическа, нито здравна логика", завърши Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари