Свинекомплексът в Голямо Враново възстанови 90% от капацитета си

3
Над 80% от свинското месо в България е вносно, обясни  управителят на свинекомплекса Вихрен Димитров
Над 80% от свинското месо в България е вносно, обясни управителят на свинекомплекса Вихрен Димитров

Над 80% от свинското месо в България е вносно, обясни  управителят на свинекомплекса Вихрен Димитров

С добри темпове се възстановяват големите свинекомплекси, като този в русенското село Голямо Враново.

Там по време на африканската чума по свинете, знаете, се наложи да бъдат унищожени всички прасета.

"Нашите колеги от Бръшлен започнаха преди около месец и половина да продават големи прасета, над 100 кг. Ние от седмица вече колим наши прасета, така че това поголовие, което имахме преди чумата като майки, нерези и всички останали, ги имаме на 90 процента", обясни управителят на свинекомплекс „Голямо Враново“ Вихрен Димитров, предава вестник Бряг нюз.

Вносното месо измести сериозно на пазара българското за времето, в което голямата част от свинефермите се възстановяваха.

В Голямо Враново не са спирали търговията с българско свинско.

Докато е вървял процесът по дезинфекция и снабдяване със собствени прасета, са вземали месо за обработка от колегите си в Исперих. "Ние винаги сме стояли зад каузата на българския производител, зад търговията с български продукти в България", допълни Вихрен Димитров.

Според него вносното изместило много отдавна българското месо, не само защото нямаше предлагане на българско, но и защото в някои държави от Европейския съюз ставката на ДДС е по-ниска. Вихрен Димитров обясни, че над 80% от свинското месо в България е вносно.

"За сметка на това, нашият бранш се обединява. Имаме подкрепата на Европейската банка за възстановяване и развитие и сме решили да строим едно голямо модерно съоръжение-кланица и фабрика за разфасовки и да си върнем нашия пазар в България“, каза Димитров. Вероятно в страната ще има две такива предприятия - едно в Северна и едно в Южна България. "Важното е, че свиневъдният бранш е обединен и ще направим предложения и към другите браншове - овцевъдство, говедовъдство, и ще искаме тези позиции, които сме имали в Близкия Изток, да ги възстановим. Има потенциал и в Гърция, и в Турция да изнасяме. Нашата амбиция е да си отвоюваме обратно българския пазар и да си върнем пазарите за износ", заяви управителят на свинекомплекса в Голямо Враново.

По данни на Димитров в страната на година се внасят 150 хиляди тона свинско месо. Това, обърнато в живи прасета, са 2 милиона бройки, а свинефермите вече имат един милион, така че в бранша гледат оптимистично на бъдещето. Още повече, че дори само заради логистиката, вносното месо в българските магазини няма как да е прясно, твърди Димитров и дава пример. "Ако месото тръгне от Испания за България, идва от 48 до 72 часа и докато се изложи на витрина, е ясно, че няма как е прясно. Докато ние в България стигаме навсякъде за по малко от 12 часа", обясни Димитров. По неговите думи в Европейския съюз имало свръхроизводство на свинско месо и нашият пазар е трябвало да поеме част от него. Но Димитров е категоричен, че щом се говори за качество, нашенското месо винаги е по-добро. И съветва потребителите да питат винаги в магазините от кой комплекс е месото, а не само дали е българско или вносно.

Що се отнася до цените, Димитров обясни, че производителите не могат да влияят на крайната цена, освен ако нямат вериги магазини, така както е за свинекомплексГолямо Враново“.

Според него печалбата оставала в посредниците, които са големите търговски вериги. На този етап килограм живо тегло на свинското се продава на 2.10 лв. Цената на трупното месо скачала двойно, а в разфасовката се добавяли още по 2-3 лева. Така че в крайна сметка цената на килограм свинско в магазините тръгва от около 7 лева, в зависимост от вида на месото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари