Илиян Василев: Нинова никога няма да стане премиер

0
БСП се намесиха и разсеяха шансовете за съставянето на кабинет с третия мандат
БСП се намесиха и разсеяха шансовете за съставянето на кабинет с третия мандат Снимка: БГНЕС

БСП се намесиха и разсеяха шансовете за съставянето на кабинет с третия мандат 

Тъкмо се появиха някакви плахи шансове за кабинет през третия мандат и от БСП спешно се намесиха за да ги разсеят. Първо, юнаци съратници на Нинова казаха, че тя би била чудесен премиер, след като Атанас Атанасов много дипломатично посочи пример на име от ИТН което може да бъде премиер. Ива Митева пък върна жеста с това, че трети мандат трябва да е за ИБГНИ, като най-малка партия. В което има желязна логика.

Нинова никога няма да стане премиер, не за друго, а защото партията при нейното управление е в Б група на топ политиката, а иска да бъде капитан на националния. Премиерът се посочва от партията, която има най-много гласове или в краен случай от втората, ако съумее да направи коалиция.

След това от БСП откриха предварителен огън срещу евентуално връчване на мандата на друг освен на тях. Сакън да не им пострада реномето.

То е факт, че Слави и ИТН има огромно его, но това на БСП с нейната история и претенции може да не се побере в Народното събрание.

Истината е, че ако предварително партиите не се договарят за принципно съгласие за формиране на кабинет и премиера да бъде от ИТН, но фигура, която да е приемлива като Ива Митева или някой друг експерт, и всяка една от останалите партии да се дръпне крачка назад и да не посочва партийна кандидатури, няма никакъв смисъл от връчване на третия мандат. Времето цъка - има три дни.

Има желязна логика да не е с мандат на БСП защото те са системна партия и ще излезе че това не е антисистемен кабинет, тоест кабинет на промяната.

В кабинета може и трябва да влязат качествените министри от служебния кабинет като равнодистанцирани от партиите, които ще го подкрепят за да докажат експертния му характер.

Партийните сметки не могат или по-скоро не трябва да доминират. Не се съмнявайте - такава канонада ще се отвори срещу подобно правителство от ГЕРБ и ДПС и техните медии от БНТ през БТВ и Нова ТВ, да не говорим печатните медии, че ще се чудите за България ли става дума и за неща които виждате и чувате.

Тишината помага на успеха в тази работа.

И разбира се, очаквайте "принципните" да се активират - тези които казват че прави ош беш с комунисти, тези които казват че освен тяхната друга истина няма на света, че правителството не е достатъчно дясно и т.н.

Като знам на какъв огън ще бъде поставено следващо правителство направи се чудя откъде ще се вземат толкова камикадзета. Но проблемът няма да се оправи ако се отложи изборът му.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари