Икономист: В Европа цените на имотите падат, в България - растат

1
В момента стимулираме хората с имоти, които не се ползват. Трябва да се обърне ситуацията – да даваме по-голяма отстъпка за първи имот, заяви Георги Ангелов
В момента стимулираме хората с имоти, които не се ползват. Трябва да се обърне ситуацията – да даваме по-голяма отстъпка за първи имот, заяви Георги Ангелов Снимка: Dunavmost

В момента стимулираме хората с имоти, които не се ползват. Трябва да се обърне ситуацията – да даваме по-голяма отстъпка за първи имот, заяви Георги Ангелов

В повечето европейски страни има спад при цените на имотите, докато в България се наблюдава продължаващ ръст. Това обясни пред БНР Георги Ангелов, старши икономист, "Отворено общество“.

"Обяснява се с факта, че у нас продължава бумът на ипотечното кредитиране". Добре ще е избегнем този цикъл на издуване на балон и след това чистене на лоши кредити и стагнация на пазара", посочи той в предаването "Нещо повече".

"Предишният бум на ипотечните кредити - през 2007 г., доведе до изключителен ръст на цените. Но в момента, в който кредитирането спадна, цените се сринаха. Имахме 7-8 години, в които никой не взимаше кредит и не купуваше имот. Пазарът замря за дълъг период от време. По-добре е да се вземат мерки преди да се стигне до това".

Работа на регулатора БНБ е да подтикне банките да се подготвят за сценарий с намаляване на цените на имотите, посочи икономистът.

"Сега е е благоприятният момент, защото имат големи печалби. Европейският съвет за системен риск препоръчва на България да се създадат изисквания на ниво кредитополучател - съотношение между цената на имота и доходите на човека".

Георги Ангелов коментира и аблагането с данъци на имотите.

"Повечето общини в момента могат да вдигнат местните данъци и такси, но се въздържат.

Вдигането на данъчната оценка не е задължително да доведе до по-високо облагане, защото общините ще коригират процентите, с които облагат.

В много градове има промяна на местата, където са скъпите имоти и ако ползваме старите данъчни оценки, те се облагат като селски къщи и не могат да допринесат съразмерно.

В момента стимулираме хората с имоти, които не се ползват. Трябва да се обърне ситуацията – да даваме по-голяма отстъпка за първи имот – основното жилище, а за второ и трето да има по-висок данък, особено ако са празни. Празните апартаменти да си плащат нормалните ставки".

Ангел анализира и ситуацията около "Лукойл" и дебатите за срока, в който да се прекрати дерогацията за руски петрол у нас.

"Не е изненадващо намерението за продажба. Знаем, че компанията продаде своята рафинерия в Италия. Това е нормално изтегляне на руските компании от Европа, предвид войната и санкциите. В България те са изчакали, за да се възползват максимално от дерогацията.

Важно е да има предсказуемост и няколко седмици по-рано да се знае кога ще приключи дерогацията у нас".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    ...........
    В България всичко е възможно!!!Докато има глупаци да купуват ще е така.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари