Йенс Столтенберг: Опасността от сблъсък с Русия не е избегната

0
НАТО не е заплаха за Русия или друга страна, но имаме задачата да защитим всеки съюзник, добави той
НАТО не е заплаха за Русия или друга страна, но имаме задачата да защитим всеки съюзник, добави той Снимка: ЕПА / БГНЕС

Опасността от сблъсък се запазва, призоваваме Русия да избере пътя на дипломацията

Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по повод напрежението около Украйна след среща с външните министри на Финландия и Швеция в централата на пакта в Брюксел.

НАТО не е заплаха за Русия или друга страна, но имаме задачата да защитим всеки съюзник, добави той. Обмисляме допълнително повишаване на присъствието по източния фланг, възможно е и изпращане на батальони, съгласно международните задължения и за повишаване на общоевропейската сигурност, допълни Столтенберг, предава БТА.

Оставаме готови да продължим диалога с Русия, да изслушаме тревогите на Москва, каза той. Генералният секретар определи Финландия и Швеция като ключови партньори на НАТО и подкрепи тяхното решение да не бъдат част от алианса.

Шведският външен министър Ан Линде изрази дълбока загриженост от повишаването на руското военно присъствие край Украйна и предупреди, че следващи стъпки от страна на Москва срещу украинската независимост и териториална цялост ще доведат до огромни последици. По нейните думи поведението на Русия е неприемливо.

Финландският министър Пека Хависто отхвърли възможността за възстановяване на сферите на влияние в Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари