НАТО: Украйна успя да си върне половината от териториите, завзети от Русия

0
Това е голяма победа, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Това е голяма победа, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг Снимка: НАТО

Това е голяма победа, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Украйна успя досега да си възстанови половината от завзетите от Русия земи и това е голяма победа, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция преди предстоящото тази седмица двудневно заседание на външните министри на страните от пакта в централата на алианса в Брюксел.

По неговите думи украинските войски нанасят значителни поражения на руските сили. Той отбеляза, че тази седмица украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба ще пристигне в Брюксел за първото заседание на Съвета НАТО-Украйна на равнището на външните министри.

Украйна решава кои са приемливите пътища за край на войната. Нашата отговорност е да подкрепяме Украйна да освободи възможно най-много земя, да бъде във възможно най-добра позиция, когато и ако започнат преговори, добави генералният секретар.

Столтенберг посочи, че на двудневната среща ще бъдат обсъдени спешни въпроси, свързани със сигурността. Сред тях той отбеляза войната между Израел и "Хамас", обстановката на Западните Балкани, отношенията с Китай.

Приветствам това, че споразумението между Израел и "Хамас" доведе до освобождаването на заложници и осигури доставки на допълнителна хуманитарна помощ. Призовавам за удължаване на временното спиране на огъня, това ще донесе необходимото облекчение за хората в Газа и ще доведе до освобождаването на още заложници. Страданието, което наблюдаваме, подчертава необходимостта от трайно политическо решение, заяви Столтенберг, цитиран от БТА.

Той добави, че външните министри от НАТО ще обсъдят зловредното външно влияние в страните от Западните Балкани, както и руските действия срещу съюзниците, свързани с кибератаки, дезинформация, енергийно изнудване и миграция. По неговите думи министрите ще разискват необходимостта за диалог с Китай. Трябва да използваме възможността за взаимодействие по множество въпроси, сред които опазването на природата и контрола над въоръжаването, Китай не е противник и трябва работим заедно по въпросите, създаващи заплахи за нашата сигурност, обобщи генералният секретар.

Наблюдаваме прояви на насилие в северната част на Косово, думи на разделение в Босна и Херцеговина, както и злонамерено вмешателство, включително от Русия, на Западните Балкани. Обмисляме допълнително трайно увеличаване на съюзническото присъствие в Косово. Белград и Прищина трябва да се върнат към диалога под егидата на ЕС, настоя Столтенберг.

Той приветства началото на процеса по ратификация на присъединяването на Швеция към НАТО в турския парламент. Призовавам Турция да приключи процеса възмомжно най-бързо, време е, добави той. Столтенберг отбеляза, че свободата на изразяване и на вероизповедание са основни ценности за страните от НАТО и трябва да бъдат защитавани навсякъде в алианса. Швеция изпълни обещанията към турската страна да повиши борбата с тероризма и сътрудничеството с Анкара, посочи Столтенберг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Sтанко
    Тия на кое викат завзето и на кое върнато? Не са на тази земя тия хора от много време...Защо е тази самозабрава и това хохалско говорене??? За кого са насочени тези превъзбудени думи??? Аман от изхвърления - за това се стигна до тук !!! Руснака на 100% постигна всички свои цели, зачисти си каторжниците, премахна част от опасните елементи, лапна житницата на еврогейците и ни намаза на филийка за живо-здраво... И не му пука за нищо... А на другия фронт сме ние... кавалите дето сме им гласували да ни управляват с безумието си и да ни говорят кухи приказки...
  • 3
    2
    *****************************
    Ха-ха-ха! Ташаци на рояци!
  • 6
    1
    това кога,
    миналата година, като се отметнахте от договорките в Истанбул?!? Щото тая година на лято зеления щеше да почива в Крим, ама нещо му отмениха почивката?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари