ИАППД започва самостоятелен драгаж с новозакупената техника край Белене

0

В началото на юли 

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД) започва самостоятелен драгаж с новозакупената техника в началото на месец юли. Това съобщи изпълнителният директор инж. Павлин Цонев по време на заключителната пресконференция по проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване“.

За първи път в драгажа ще се включи новопридобитата техника на агенцията, която се състои от драга, маневрен кораб, понтон, шалан и тръби за пренос на наноси. През изминалите седмици приключи обучението на екипажа и бяха направени проби, за да се стиковат екипите.

Според предварителните планове, в началото на юли, техниката ще тръгне за района на остров Белене – един от традиционно критичните участъци на реката през летните месеци, когато нивото на реката спада. По предварителни данни се очаква издрагираният материал да бъде в обем от 80 000 м3, които ще бъдат върнати на подходящо място в река Дунав.

За да поддържа нормално корабоплавателно ниво през летния сезон, ИАППД получи целево финансиране от Министерство на транспорта и съобщенията в размер на 300 000 лева.  Паралелно с това в момента е в ход обществена поръчка, обявена от МТС и ИАППД, за извършване на драгажни дейности. Очаква се резултатите от нея да бъдат обявени до един месец. Условията на търга предвиждат да бъде подписан договор за 3-годишен период, а индикативната стойност е 7 милиона лева.

……..

Проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване“ се изпълнява в рамките на Договор за безвъзмездна финансова помощ  №ДОПТТИ-1/29.01.2018 г., финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, Приоритетна ос 4 „Иновации в управлението и услугите – внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика, подобряване на безопасността и сигурността на транспорта“

Обща стойност на проекта: 20 632 677,38 лв.

Източници на финансиране:

  • Европейски фонд за регионално развитие – 17 537 775,77  лв. – 85%
  • Национално съфинансиране – 3 094 901,61 лв. – 15 %

Начало на проекта: 29 януари 2018  г.

Край на проекта: 30 септември 2022 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари