Корабът "Янтра” ще поддържа плавателния път по река Дунав

5
Драгата ще работи в участъка от устието на река Вит до Силистра
Драгата ще работи в участъка от устието на река Вит до Силистра Видео: БНТ

“Янтра” ще бъде името на новия специализиран кораб на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по река Дунав в Русе.

Машината е произведена в Холандия и пристигна преди дни, като в момента тече обучение на екипажа и тестване на кораба.

 

Наричат го драга. В момента се дооборудва и в рамките на следващите няколко дни му предстоят изпитания и обучение на екипажа.

Съоръжението е планирано да заработи през 2022 година. Тогава се очаква да бъде завършен изцяло комплексът от съоръжения, които трябва да обслужват тази драга: понтон, шалан и маневрен кораб. Те в момента са в процес на строеж в румънска корабостроителница.

"Това е едно изключително модерно и високопроизводително съоръжение. То работи като фрезовата глава, която е отпред, разбива грунда, който е по дъното и посредством помпи, които са в машинно отделение чрез тръбите се изнася издрагираният материал, наноси към тръби и съответно ние го връщаме обратно", обясни в "Денят започва" Ивелин Занев- директор на Дирекция “Поддържане на корабоплавателния път”.

Тази драга ще работи в участъка от устието на река Вит до Силистра. Екипажът ще бъде от трима души - капитан, механик и моряк, като те вече са на борда и се обучават в движение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари