И Словакия спира вноса на украинско зърно

2
Към тази мярка вече прибягнаха Полша и Унгария
Към тази мярка вече прибягнаха Полша и Унгария

Към тази мярка вече прибягнаха Полша и Унгария

Словакия ще спре временно вноса на зърно и други избрани продукти от Украйна, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от Ройтерс и БТА.

Решението ще бъде обсъдено на експертно заседание по-късно днес, след като подобни мерки вече обявиха Полша и Унгария.

Същевременно според високопоставен представител на ЕС постоянните представители на страните членки в Брюксел ще обсъдят тази седмица забраните за украинския внос, обявени от по-рано Полша и Унгария.

Ниските цени на световния пазар и слабото търсене означават, че зърното по-скоро остава в ЕС, вместо да бъде продавано. Свръхпредлагането се очерта като политически проблем за управляващата в Полша партия "Право и справедливост" в година на избори.

"Очакваме Полша и Унгария да представят някакъв вид обяснение, ще има и реакция на Европейската комисия", каза европейският представител, според когото въпросът е бил повдигнат на последната среща на върха на ЕС, включително от Словакия и Румъния.

"Има проблем и очакваме Комисията да излезе с предложение по въпроса. Ще видим какво можем да направим през идните седмици и месеци", допълни той.

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски заяви по-рано, че Киев възнамерява да търси начини за възобновяване на транзита на зърно през Полша като "първа стъпка" в преговорите, които ще се проведат днес във Варшава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари