ЕС прекрати забраните за внос на украинско зърно

0
Съществуващите мерки ще отпаднат днес, се казва в изявление на Европейската комисия
Съществуващите мерки ще отпаднат днес, се казва в изявление на Европейската комисия

Съществуващите мерки ще отпаднат днес, се казва в изявление на Европейската комисия

Европейският съюз съобщи, че прекратява забраната за внос на украинско зърно в пет страни, след като Киев обеща да контролира износа.

"Съществуващите мерки ще отпаднат днес", се казва в изявление на Европейската комисия, изпълнителния орган на ЕС, информира БГНЕС.

ЕК анализира данните, свързани с въздействието на износа на 4 категории селскостопански продукти върху пазара на ЕС.

Тя стигна до заключението, че благодарение на работата на Координационната платформа и на временните мерки, въведени на 2 май 2023 г., нарушенията на пазара в петте държави-членки, граничещи с Украйна, са изчезнали.

Конструктивното отношение на всички участници в платформата спомогна за решаването на конкретни проблеми и гарантира, че износът за трети държави извън ЕС тече и дори се увеличава.

В резултат на това беше постигнато съгласие, че:

1. Срокът на действие на съществуващите мерки изтича днес.

2. Украйна се съгласи да въведе всички законови мерки (включително например система за лицензиране на износа) в рамките на 30 дни, за да се избегне рязкото увеличаване на износа на зърно.

3. Дотогава, считано от 16.09.2023 г., Украйна трябва да въведе ефективни мерки за контрол на износа на 4 групи стоки, за да се предотвратят всякакви нарушения на пазара в съседните държави. Украйна ще представи план за действие на платформата не по-късно от края на работния ден в понеделник, 18 септември 2023 г.

4. Европейската комисия и Украйна ще наблюдават ситуацията чрез платформата, за да могат да реагират на всякакви непредвидени ситуации.

5. Европейската комисия ще се въздържа от налагане на каквито и да било ограничения, докато ефективните мерки от страна на Украйна са въведени и работят пълноценно.

Европейският съюз действа решително и ефективно в подкрепа на износа на украинско зърно и други хранителни продукти. Успехът на тази дейност доведе до временни смущения на пазарите на петте държави-членки, които имат обща граница с Украйна, което на 2 май 2023 г. доведе до налагането на временни ограничителни мерки върху редица украински износители на храни. Успоредно с това беше създадена координационна платформа, в която участват Украйна, България, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Европейската комисия. Тя допринесе за развитието на инфраструктурата и увеличаването на логистичния капацитет, както и за премахването на административните пречки пред износа на селскостопански продукти от Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари