Лъчезар Богданов: Зърнопроизводителите се оплакват не от вноса, а от падането на цените

2
Проблемът е, че цените падат и българските производители трябва да продадат сега по-евтино, каза икономистът
Проблемът е, че цените падат и българските производители трябва да продадат сега по-евтино, каза икономистът

Проблемът е, че цените падат и българските производители трябва да продадат сега по-евтино, каза икономистът

ма принципен проблем с подобен подход. От незапомнени времена всеки, който произвежда и продава нещо, иска да няма конкуренция. Това не е български феномен, не е феномен само със земеделските производители".

Така Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика коментира предложението на Европейската комисия за въвеждане на временна забрана за пет украински храни - слънчогледовото олио, слънчогледово и рапично семе, за царевица и за пшеница - в петте европейски държави, сред които България, които са най-засегнати от увеличения заради войната внос.

Забраната ще бъде наложена веднага след като Полша, България, Унгария, Словакия и Румъния я приемат, и ще важи до 5 юни, когато изтича решението на ЕС за безмитен внос на украинска земеделска продукция. Очаква се следващата седмица страните от ЕС да гласуват за едногодишно удължаване на безмитния внос на украински земеделски продукти, съобщи Дарик Радио.

За България решението влезе в сила от 24 април и ще продължи до 30 юни 2023 година. Изненадата е, че се забранява вноса на цели 20 стоки. Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.

Лъчезар Богданов беше безкрайно критичен към решението на българското правителство, твърдейки, че то тръгва срещу основни принципи на пазара.

"Това са основни спорове - дали трябва да пуснем съседите да ни продават, или да затворим пазарите си. Войни са водени за тези свободи и забрани. Винаги, винаги, винаги това представлява прехвърляне на благосъстояние и доход, защото вместо потребителят да има достъп до повече избор, той е принуден да живее в свят, в който има по-малко избор", посочи още икономистът.

Според него тази забрана, извън морализаторската защита, най-вероятно няма да сработи поради простата причина, че това са стандартизирани международно търгувани борсови стоки. Тези зърнени култури ще стигнат до европейския пазар, каза Богданов. Дали ще стигнат през България, или през друго място, така или иначе те ще се предлагат и в крайна сметка ще бъдат част от уравнението търсене и предлагане, допълни той.

"България е огромен нетен износител на пшеница. Вътрешното потребление вероятно е между 1/6 и 1/4 от това, което се произвежда. Така или иначе българските производители трябва да продават на глобалния пазар. Тяхната болка всъщност е, че пада цената на зърното на международните пазари", обясни икономистът.

Лъчезар Богданов припомни, че в момента цената на пшеницата е по-висока от средната за петте години преди войната. Той уточни, че оплакването не е дали идва, или не идва украинско зърно в България, въпросът е, че цените падат.

"Това е оплакването, което се маскира като спиране на вноса, който щял да наводни българския пазар. Проблемът е, че цените падат и българските производители трябва да продадат сега по-евтино, отколкото бяха цените миналата пролет и лято", каза още Лъчезар Богданов.

"Данните, които виждаме, не подсказват, че украинското зърно е много по-евтино, но естествено, че когато са голям производител, това че продават на пазара води до по-ниски цени", допълни икономистът.

По думите му важното е, че и слънчогледа, и пшеницата дори след спада на цените са все още значително по-скъпи, отколкото бяха в петгодишния средносрочен период преди войната.

"Безспорно трендът е неудържим - ако видите в момента цените на олиото и на едро в световните борси - няма как да бъде спрян този тренд надолу. Това, което се случи през 2022 г. - паниката около войната - всички залагаха, че ще има рекордно поскъпване на тези храни и суровини. Видя се обаче, че дори с войната всъщност има производство на храни", посочи Лъчезар Богданов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    Име
    Даа, №5, типичен форумен работник. Благодаря за оценката и за това, че продължавате да доказвате колко струвате. Само така.
  • -1
    5
    До 4
    Какво знаеш за боеприпасите с обеднен уран ,бе малоумник ! По твоята простотия би трябвало Балканския полуостров да е като Хирошима ! Научи се първо какво е обеднен уран и за какво се слага в бомби ,снаряди и т.н.! Ха обади се на оня с късата пишка за ''инструкции '' и чакай копейките за 1ви май !
  • 1
    4
    Име
    Тоя пък (Лъчезар Богданов) за какъв пазар говори? Аз пазарна икономика никога и никъде не съм видял откакто разбрах що е то. И между другото, тук не иде реч само за това кой от къде внася и за къде изнася. Ако такива като тоя, а те на са никак малко, са забравили, в Украина се водят военни действия. Гърми се там с какво ли не, а наскоро, любимите на България англичани, дадоха на психопатите от ВСУ снаряди с обеднен уран...Но както знаем, той е полезен за здравето. Нали? Доказателства за ползата - бол. Де в Сърбия, де в Ирак...Че и американски войници си разбраха от тази полза.
  • 3
    3
    Bez ime
    Пазарна икономика било - за тях защо без мито и т.н. Войната е по тяхна воля искат да се бият и да сеят, жънат и продават по правилата на тази пазарната икономика е най-честно. Догодина няма да има от Украйна нищо за изнасяне, няма и да има и от тук.
  • 0
    2
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Зърнопроизводителите са мафиоти. Като падне Путин всичката тая продажна сган ще бъде изрината в мръсния канал.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари