Хранителните стоки ще продължат да поскъпват до края на годината

0
Сега поскъпването се дължи на по-голямата динамика през лятото
Сега поскъпването се дължи на по-голямата динамика през лятото

Сега поскъпването се дължи на по-голямата динамика през лятото

Цените на хранителните продукти ще продължат да поскъпват до края на годината. Леката дефлация през летните месеци при цените на храните е силно сезонна, посочи Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ).

"През летните месеци традиционно цените на много групи хранителни стоки, особено зеленчуци, плодове и подобни поевтиняват доста и най-вероятно това, което виждаме в момента е по-скоро временен ефект като прогнозите на всички големи институции и Европейската комисия, и нашето Министерство на финансите, и Международния валутен фонд са по-скоро за по-умерена инфлация до края на годината в сравнение с 2022 година. Но, тя все пак е доста по-висока от тази, с която сме свикнали. Т.е. ние имахме едно почти десетилетие с много ниска, към нулева в някои години инфлация, а сега виждаме обратното - доста по-сериозен ръст на цените", заяви Адриан Николов от ИПИ, цитиран от БНР.

Увеличението в цените на горивата миналата година се дължеше на големия ръст на суровините, голямата несигурност на международните пазари и поведението на ОПЕК. Сега поскъпването се дължи на по-голямата динамика през лятото, обясни икономистът:

"Много повече се пътува през лятото и това кара до голяма степен производителите и търговците да увеличават цените си."

Кои храни ще поскъпнат зависи от политиката.

"Нашето правителство последните няколко години така демонстрира, независимо кой точно е на власт, демонстрира много ясно желание за гасене на локални пожари с локални мерки, както да речем беше с ДДС за хляба и в този смисъл може да има такива интервенции тук-таме, където е необходимо", допълни Адриан Николов.

Цените на горивата няма да стигнат пика от миналата година, прогнозира още икономистът.

За видинчани и сега цените на храните са високи, показа анкета на Радио ВИДИН:

"Високи са цените почти на всичко. Всеки ден продължава поскъпването. Плодови, зеленчуци, месо, кашкавал сирене, мляко. Токът и горивата и те поскъпнаха много рязко. Газ, бензин и всичко скача... Най-вероятно ще се повишат. Като повишат бензина ще повишат и цените... Доста скъпички са, абсолютно всичко. Не мога да кажа защо поскъпват, но не е добре... За мен са скъпи, защото съм пенсионерка. Ограничавам се и така. Сигурно ще се увеличават. Няма парите да ни увеличат, а храната, със сигурност."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари