Химикал в пластмасовите бутилки има връзка със състояния като аутизъм

1
Има и установена връзка между химикала и повишени нива на кръвно налягане
Има и установена връзка между химикала и повишени нива на кръвно налягане

Има и установена връзка между химикала и повишени нива на кръвно налягане

Химикал, който се намира в пластмасови продукти, е тясно свързан със състояния с нарушено нервното развитие, каквито са аутизмът и синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност (още познат като ADHD).

Става въпрос за бисфенол А. Bisphenol A, или BPA, се намира в множество пластмасови продукти, като най-често се използва в поликарбонатни пластмаси. Открива се в продукти като очила, нечупливи прозорци и дори все още в бутилки за вода.

При поглъщане на този химикал организмът има естествен начин да се пречисти от него, чрез механизъм в черния дроб. В последствие химикалът се изхвърля чрез урината, пише Puls.bg.

Но организмът на децата няма толкова силно развити защити, поради което бисфенол А е значително по-опасен за тях в сравнение с възрастните. Продължителното излагане на този химикал може да доведе до проблеми с простатата при малки деца. Има и установена връзка между химикала и повишени нива на кръвно налягане, риска от диабет тип 2 и сърдечно-съдовите заболявания при децата.

Ново научно изследване, проведено от Университета Роуан в Ню Джърси, САЩ, установява и друга опасност – увреждане на мозъка. Това увреждане може да бъде сериозно и се сочи за повишен риск от състояния като аутизъм и ADHD, които са свързани с проблеми в развитието на мозъка, което засяга най-вече децата. Учените твърдят, че децата, които страдат от такива заболявания, имат намалена способност за отстраняване на вредния химикал ВРА от организма. Сочи се, че децата с аутизъм показват около 10% намалена ефективност в отстраняването на ВРА, а тези с ADHD – 17% по-малка.

Макар и да не е сигурно на каква възраст е най-опасен бисфенолът за децата, силно препоръчително е цялостното избягване на контакт с него. Това може да се постигне най-вече с избягване на продукти, съдържащи ВРА. Препоръчва се и да не се затоплят храна в пластмасови съдове, кутии или опаковки в микровълнова фурна или печка, нито да се използва съдомиялна за измиването им. Топлинната нарушава тези продукти, което създава условия за прехвърляне на вредния химикал от тях в храната.

Референции:

StudyFinds (2023, October 9) Disturbing link found between common plastic additive and autism, ADHD in children. Retrieved 2023, October 12 from https://studyfinds.org/plastic-additive-autism-adhd/

Ming, X. (2023, September 13) Bisphenol-A and phthalate metabolism in children with neurodevelopmental disorders. Retrieved 2023, October 12 from https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0289841

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари