Хиляди деца в Русе останаха без ваксина за реимунизация

0
Родители са сериозно притеснени
Родители са сериозно притеснени Видео: БНТ

Хиляди деца в Русе близо година не са реимунизирани със задължителната четиривалентна ваксина.

Родители са сериозно притеснени, че забавянето на имунизацията може да се отрази сериозно на здравето на децата.

До дни 4-валентната ваксина за реимунизация на 6-годишните ще бъде доставена на личните лекари в цялата страна. Това заяви днес в Русе зам.-министърът на здравеопазването Адам Персенски. Почти 70 хиляди българчета над година чакат да бъдат ваксинирани. По принцип реимунизацията може да бъде отлагана, но не и безкрай. Още повече, че в момента са се натрупали два неимунизирани набора.

25-годишната Веселина Николова е силно обезпокоена, тъй като за синът й Иван няма ваксина. През октомври детето е навършило 6 години и задължително трябва да му се постави 4-валентната ваксина тетраксим. Тя предпазва от тетанус, дифтерия, коклюш и полиомиелит.

„Ходихме на личния лекар, питахме за имунизация и тя ми каза, че няма”, казва Веселина Николова.

Личният лекар ги е посъветвал да закупят ваксината от чужбина, но това не е толкова лесно. Освен че разходите са по-високи, трябват специални документи и хладилна чанта.

За БНТ 2 зам.-здравният министър Адам Персенски заяви, че до дни проблемът с ваксините ще бъде решен, тъй като е сключен договор на третия пореден търг с една от двете фирми, производителки на ваксини за Европа.

Искам да подчертая, че от 18 месеца за първи път България, в частност Министерство на здравеопазването ще може да внесе ваксини. Те са доставени. Приканвам и семейните лекари, и родителите да заведат децата си на ваксинация”, поясни той.

От Здравното министерство се надяват догодина и двете фирми, производителки на ваксини за Европа, да се явят на търга, за да не се повтори проблемът.

Липсващите ваксини ще бъдат предоставени първо на Регионалните здравни инспекции в Ямбол, Стара Загора, Хасково и Благоевград.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари