Хеликоптер предизвика паника във Варна

1
Става нещо страшно. Куп полицаи са блокирали периметъра под „Пантеона“ и не пропускат пиле да прехвъръкне
Става нещо страшно. Куп полицаи са блокирали периметъра под „Пантеона“ и не пропускат пиле да прехвъръкне

Хеликоптер кацна внезапно в Морската градина на Варна и предизвика паника сред майки с деца и разхождащи се туристи и пенсионери.

Те веднага алармираха медиите с предположения за евентуален инцидент и дори за нещо по-лошо, като казаха, че е имало и много униформени служители на полицията.

„Става нещо страшно. Куп полицаи са блокирали периметъра под „Пантеона“ и не пропускат пиле да прехвъръкне. Долетя и хеликоптер. Работата е серизона“, съобщи бдителен пенсиониран военен със завишено чувство за граждански дълг и отговорност, пише Монитор.

По-късно от ОД на МВР - Варна уточниха, че няма повод за тревога, а кацането на вертолета в Морската градина е било при учебен полет. От пресцентъра на областната дирекция на МВР в морския град бяха категорични, че в никакъв случай не става въпрос за инцидент или друга извънредна ситуация.

Говорителят на полицията допълни, че униформените служители на реда са били на мястото, за да осигурят периметъра на импровизираната хеликоптерна площадка под „Пантеона“.

Варненци, за които Морската градина е като втори дом припомниха, че и друг път подобен червен медицински хеликоптер е кацал на същото място. И това е било по сценарий на демонстрация за оказване на спешна помощ на пострадал.

Подобен инцидент обаче може да се случи по всяко време и навсякъде, а през лятото при толкова много хора, вероятността се увеличава. Целта на демонстрацията била да се покажат действията и добрата координация между наземните и въздушните екипи при една реална спасителна операция, от която зависи човешки живот.

Запознати припомнят, че от лятото на 2015 година хеликоптерен екип е в готовност да оказва бърза и адекватна помощ на пострадали при различни инциденти край морето през активния туристически сезон.

Организацията е по проект „Активна грижа“, който е публично-частно партньорство на Български Червен кръст и сдружение „Клуб Активна сигурност“. По проекта се осигурява въздушна и наземна транспортна помощ с хеликоптери, мрежа от линейки в цялата страна и шофьори, преминали през курс на обучение за оказване на първа помощ.

Екипите реагират при пътно-транспортни произшествия, трудови злополуки, битови инциденти, заболяване и инциденти по българските планински и морски курорти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари