"Гражданската" поскъпва рязко, но обувките поевтиняват

0
Ходете пеша - здравословно е
Ходете пеша - здравословно е

Ако нямате пари за застраховка, можете да ходите пеша, без да се притеснявате за обувките си.

Според НСИ единствено дрехите и обувките поевтиняват с 1,5%.  Ако нямате пари за по-скъпа застраховка, винетка и данъци, най-разумното е да станете пешеходец. Възползвайте се от тази възможност докато не са измислили някакъв допълнителен налог за това, че ходите пеш.

През август месечната инфлация е 0.1%, а годишната - 3.5%.

Най-драстично за месеца са поскъпнали автомобилните застраховки - с 20.5%, показват данните на Националния статистически институт.

Толкова голямо покачване на цените няма при нито една от другите групи стоки и услуги, които статистиката следи и включва в инфлационния индекс. НСИ не предоставя разбивка за поскъпването при различните видове застраховки.

Проверка в застрахователните брокери обаче показва, че от началото на август компаниите са повишили рязко цената на „Гражданска отговорност“. От миналия месец задължителната застраховка е средно по-скъпа с 40-50 лв. С натрупването от началото на тази година цените са с около 100 лв. нагоре, пише ECONOMIC.BG.

Освен застраховките, поскъпват още петролните продукти и услугите и стоките, свързани пряко с тях. Спрямо юли цените на храните и безалкохолните напитки не са се променили, алкохолът и цигарите са поскъпнали с 0.1%, режийните разноски - с 0.4%, а облеклото и обувките са поевтинели с 3.8%.

Цените на международните полети са се увеличили с 8.4%, на туристическите пакети - с 1.1%, а хотелските услуги - с 2.6%.

Спрямо август 2017 г. най-голямо е увеличението на цените на транспортните услуги - с 9%, и в ресторантите и хотелите - с 6%. Храните поскъпват с 2.9%, алкохолът и цигарите - с 3.5%, режийните разноски - с 4.8%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари