Русе продължава да се "топи", скоро ще изгуби петата си позиция

6
Едва 2300 души е разликата с шестия по население град - Стара Загора
Едва 2300 души е разликата с шестия по население град - Стара Загора Видео: Кис 13

Демографският срив е най-чувствителен между 2011 и 2021 година

С около 18% се е стопило населението в област Русе между 2011 и 2021 г.

Това показват данните от преброяването през миналата година.

Областният град е с близо 125 000 жители, което го нарежда на пето място в страната след София, Пловдив, Варна и Бургас. Населението в община Русе пък е малко над 141 000 души.

Любопитното е, че според информация, която телевизия КИС 13 е получила, разликата с шестия по население град - Стара Загора, вече е само 2300 жители. Това означава, че ако демографските тенденции се запазят, се очаква до няколко години Русе да загуби мястото си като пети най-голям град в страната.

Населението на област Русе в момента е около 193 500 души. То също намалява през последните няколко преброявания, като, в сравнения с минали периоди, демографският срив е най-чувствителен между 2011 и 2021 година.

Междувременно продължават да се задълбочават и негативните тенденции в изменението на възрастовата структура на населението.

В област Русе населените места са 83, от които 9 града, в които живеят близо 150 000 души души или 77,5% от населението.

Вижте повече статистически данни във видеото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    18
    Гост
    До Русенец: А колко души от селата дойдоха да живеят в Русе, но не си смениха адресната регистрация? Само погледни колко коли с регистрации РР и СС има по русенските пътища.
  • -3
    17
    Гост
    В Ст.Загора какво строене, като все ревете, че ви задимявали Мариците?
  • 3
    16
    Mincho
    До скептичен. Ми отивай в Стара Загора,за к'во сер.ш още тук.
  • 0
    15
    скептичен
    То пък и колко ли се строи тук? В Русе я има 5-10 кооперации в строеж, а в 2 пъти по-голямата Стара Загора се строят 50-100 минимум. Истински развит град и се строи 10 пъти повече отколкото в Русе.
  • 5
    14
    до 13
    То и молове се строят, ама са празни. Строят се и фабрики и ги пълнят с хора от 4 окръга, защото в Русе няма хора.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари