Русе е бил най-многобройният град у нас през 1880 година

5
При първото преброяване в България в Русе са живеели 26 000 жители, а в София - само 10 000
При първото преброяване в България в Русе са живеели 26 000 жители, а в София - само 10 000 Снимка: Facebook / РусчукБГ - Старият Русе

При първото преброяване в България в Русе са живеели 26 000 жители, а в София - само 10 000

През 1880 г. най-многолюдният град в България е Русе, последван от Варна, Пловдив и София. В момента за първото място си съперничат София и Пловдив.

Двата града имат много сходства. Заселени са от дълбока древност и са богати на културно-исторически паметници. Заемат кръстопътно местоположение, което от хилядолетия привлича различни народи. София и Пловдив през вековете са били сред най-важните културни, духовни и икономически центрове на България.

След Освобождението през 1878 г. се предвижда новата държава да се раздели на две автономни области - Източна с център Търново и Западна с център София. Целта е Източният въпрос да се реши по мирен път, но това не се случва. Следва Берлинският конгрес, който разделя България на няколко части. Създава се Княжество България, което да бъде васално на Османската империя, и Източна Румелия със статут на автономна провинция на Османската империя.

При първото преброяване през 1880 г. най-многолюдният град у нас е Русе - 26 000 жители, следват Варна и Пловдив - с по 25 000 и София - 10 000.

След Съединението през 1885 г. автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България. Столица на Княжеството остава София.

В полза на София се изтъкват нейното местоположение в центъра на неосъществената българска държава и историческото ѝ значение като столица на Втората българска държава.

В полза на Пловдив се изтъква, че през 1880 г. той е далеч по-развит от София. Градът е вече развит индустриален център с хотели, банки, градски транспорт, ресторанти. Тук има 12 промишлени предприятия, редица чуждестранни фирми откриват представителства в града. Въпреки че Източна Румелия е автономна провинция на Османската империя, заплатите на чиновниците и полицаите в Пловдив са много по-високи от тези на колегите им в свободното Княжество България.

С течение на времето София постепенно се модернизира и благоустроява, докато Пловдив постепенно губи лидерството си. Въпреки това Пловдив остава един от най-красивите градове в Европа и постоянна културна столица на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    13
    и тогава
    ще направим скъсания презерватив кмет!
  • -4
    12
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Като падне Путин и партизаните от Южна България отидат в забрава, Русе отново ще стане първи европейски град. Като се построи канала Русе-Варна пък Русе ще стане най-голямото Българско пристанище на Черно море и р. Дунавл
  • 10
    11
    бах ти глупаците
    Розвитието на Русе започва след 1878г. Съборени са старите турски сокаци и започва строителството на новите сгради .Мидхад е бил в Русе 4 години и по негово време е железницата до Варна .Заслугата зе развитието на Русе е на неговите кметове и граждани .И разбира се на река Дунав.60 процента от вноса и износа на новата държава е минавал през Русе .Всичко красиво в Русе е построено до идването на Алеша .И градът е бил почти до Дунав мост.Захарната е построена през 1916г.По същото време там са и Труд,и рафинерията ,която наричаха Леон Таджер.....ахахахах, който искал да я изгори .Градът и бил от Левента и Новата махала чааак до Дунав мост.Много по-голям от много от сегашните градове.Алеша съсипва града с малоумните си панелни гета и миризливи заводи в центъра на града.
  • 0
    10
    Русенец
    Само едно сравнение: по времето на Мидхат, Русчук е стигал до бул. Цар Освободител. Тогава там е била градската стена. По времето на Альоша Русе се разширява двойно.
  • -3
    9
    Русенец
    До 8: Я си спомни, кой ти направи ТЕЦа, че да имаш ток и днес, за да си пишеш недоучените опорки? А, кога ти асвалтираха улиците, че да си караш колата? А, колко училища изникнаха по онова, лошото време на Альоша? А, колко детски градини, ясли, заводи? А колко многоетажни жилища се появиха, че и паркове? Кога, вашите, си купиха апартамент? За София си прав - тотално заби Русе в калта.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари