Русе е сред рекордьорите по спад на населението

4
Любопитното е, че Русе за разлика от другите големи градове няма и кой знае какъв механичен прираст на населението
Любопитното е, че Русе за разлика от другите големи градове няма и кой знае какъв механичен прираст на населението Снимка: Dunavmost

Увеличават се само морските общини край Бургас и малки градове край София

Населението в 90% от българските градове е намаляло през последните 38 години, като в някои – доста драстично. От преброяването през 1985 г. до последното през 2021 г. има само два големи областни града, пощадени от този демографски проблем – София и Варна, както и още 19 по-малки градчета, предимно курортни, разположени най-вече около Бургас и Варна. Това показват изчисления на основата на данните от последните пет преброявания, публикувани във в. “24 часа”.

Дори населението на Пловдив е намаляло за тези десетилетия, макар и само с 6,5%.

Като изключим селата, много от които са изчезнали за този период, първенството по обезлюдяване на градовете държи видинският Грамада, център на едноименна община. От 1985 г. досега там жителите са намалели с 66%.

И ако той все пак винаги е бил малко населено място – в края на социализма с 3005 души, а сега – с 1013, то има градове като Русе, които са загубили около 60 хиляди души за същото време, т.е. населението е намаляло с 32,7%. Това са горе-долу хората, които живеят в един средно голям областен град в момента от рода на Пазарджик и много повече от населението на Разград, Търговище, Монтана, Видин и др.

Данните показват повтаряща се картина за градовете – най-силен е спадът на населението между преброяванията от 1985 г. и следващото през 1992 г. След това обаче населението не се увеличава, а напротив - продължава да намалява, макар и не с такива темпове.

София, Пловдив и Кърджали са трите големи областни града, които увеличават населението си за последните 10 години. Но въпреки това загубата на население в Кърджали в началото на 90-те е била толкова голяма, че дори в момента жителите му са с 27,2% по-малко, отколкото през 1985 г.

Повечето от градовете, които губят много хора за последните десетилетия, се намират в Северна България - от Видинско чак до Търговищко. Единственото изключение са Варна и градовете във Варненско.

Всъщност 19-те населени места, които са с по-голямо население сега, отколкото в края на социализма, се намират предимно там и в Бургаско. Рекордьор е Несебър, който в последните години е и национален шампион по най-много сключени имотни сделки, защото към него са и Слънчев бряг, и Равда.

Увеличение на населението има и в Созопол, Балчик, Бяла, Приморско, Поморие, но също и в Банско, Банкя и др. Увеличават населението си, но само през последните две десетилетия Елин Пелин, Божурище, Сандански, Каолиново и Харманли.

Русе все още е един от шестте най-големи града в България и е сред градовете с най-високообразована работна сила – делът на висшистите сред работещите е по-висок от средния за страната, а заетите с основно и по-ниско образование са по-малко, отколкото другаде. Но през последното десетилетие брутният вътрешен продукт на човек от населението все повече изостава от средния за страната показател. Преди десет години е бил само с 12% по-нисък, а сега е вече с 25%. Доходите също са по-ниски от средните за България, а и преките чужди инвестиции на човек от населението са с около 40% под средното ниво.

Любопитното е, че Русе за разлика от другите големи градове няма и кой знае какъв механичен прираст на населението. Естественият прираст, както навсякъде у нас, е отрицателен, но Варна например увеличава населението си по линия на хората, които се заселват там от други краища. В Русе механичният прираст на населението е едва 0,7 промила.

Демографските проблеми на Русе, както и на Плевен и Стара Загора се задълбочават най-вече през последните десетина години. Например само между преброяванията от 2011-а и 2021-а населението на Русе се стопява с малко над 13 хиляди души.

Плевен, който в средата на 80-те години на миналия век е наброявал 129 654 души, към момента има 92 101, т.е. е намалял с приблизително 38 хил. души. 14 хиляди от тях са го напуснали само за последните десет години.

За 38 години Стара Загора е намалила населението си с около 27 хиляди души. Но загубата се ускорява в последните десетина години, когато жителите са с 12 хиляди по-малко.

Има много градове в България с големи промишлени предприятия, които са стабилни работодатели, но въпреки това те също губят силно населението си.

Например Казанлък се е стопил от 61 303 жители през 1985 г. на 42 208 при последното преброяване, т.е. с 31,1%. Само между последните две преброявания той е намалял с 2724 души.

Намиращият се там “Арсенал” е един от най-големите работодатели у нас с близо 10 хиляди служители. Само преди месеци оръжейният производител обяви 300 свободни работни места – от хора с висше химическо образование до работници в производството, за които не се изисква някакво образование.

Същото е положението и в града на ВМЗ – Сопот. Мащабите на този оръжеен производител са по-малки – има около 4600 служители, но в момент, в който конюнктурата изисква увеличение на производството, той също изпитва трудности. Населението на Сопот в момента е 7470 души. А през 1985 г. е било от 12 152 души, т.е. се е стопило с 51,8% за тези 38 г.

Видин и Габрово също губят много от населението си. Във Видин от 80-те години досега населението е намаляло с приблизително 30 хиляди души и сега е едва 35 хиляди.

Габрово губи още повече – 36 хиляди души, т.е. е намалял с 43,4%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    10
    пънч
    е аз работя за прираста,ама и вие дайте малко де!
  • 4
    9
    Брояч
    Мдаааа. Даже и прясно разведеният стана жител на Община Иваново. След като го изгониха от семейното жилище, заживя на село с любовницата.
  • 10
    8
    Чиста работа
    60 хиляди напуснали Русе и 50 хиляди души все още живеят в града. Повече хора са напуснали Русе отколкото са останали да живеят в него.
  • 15
    7
    Иван
    Не знам какво се кефите всичко, ама Русе намалява с темпо сходно на градче като Копривщица. В Батак няма и едно предприятие, както и в други градчета от този списък и въпреки уж индустриалният Русе с Витте, Монтюпе и големите инвестиции се обезлюдява като планинска паланка. Трагедия!
  • -2
    6
    123
    Заварчика в зап. европа не му е ценен труда а е експлоатиран до дупка. Да , взема пари, но след данъците, квартирата газът не му остава много. Остава му само една добра пенсия за вбъдеще. И яде само мазни фъшкии по магазините. Не е като у нас да си сготвиш супичка или яхнийка с пресни зеленчуци или спаначец. На запад тези гозби струват скъпо и зеленчука няма вкус. Само блъскаш и ядеш и говна. Ходете на запад щом ви се иска.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари