"Голямо Враново" създава нова порода свиня

14
Новата кръстоска порода ще бъде разработена с Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет
Новата кръстоска порода ще бъде разработена с Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет

Новата кръстоска порода ще бъде разработена с Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет

Свинекомплекс Голямо Враново обмисля създаването на нова кръстоска порода. Тя ще бъде разработена с Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора, съобщи изпълнителният директор на Свинекомплекс Голямо Враново Вихрен Димитров.

„Говорили сме с техния ректор да направим една нова кръстоска порода – дюрок по финален нерез източнобалканска. Всички страни, примерно Унгария, се хвалят с тяхната мангалица, а пък ние имаме една прекрасна порода източнобалканска свиня, която заради чумата е почти на изчезване. Може да направим някакъв хибрид, който да е полупромишлен, и да не губим този генетичен потенциал, който имаме“, сподели Вихрен Димитров, цитиран от Русе Медиа.

Свинекомплекс Голямо Враново участва и в традиционното изложение „Месомания“, където тази година са участвали и производителите на мляко, вино, хляб.

„Нашата фирма е с много различни дейности – свинекомплекса, производството на прасета, което е основното, но също си произвеждаме и фуражи, имаме кланица, месопреработка. В изложението участвахме най-вече като месопреработватели. Свързахме се и с много интересни хора – като шефа на асоциацията на чушките например, и стигнахме до извода, че трябва да си направим едно сдружение като земеделска камара. В него всичките браншове в селското стопанство и преработвателната индустрия да си говорим и да наложим политики не само в България, но и в ЕС“, каза още Вихрен Димитров.

В момента свиневъдите се борят с ЕК да им разреши да изнасят прасета за трети страни, което в момента е забранено заради африканската чума. Самият Вихрен Димитров е бил два пъти на посещение в Грузия, където имат интерес да купуват от нашите прасета.

„Европейските чиновници явно живеят в друг свят, не виждам какво им пречим, като продаваме прасета в Сърбия, Македония или Грузия“, коментира Вихрен Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    Гражданин
    Желая им успех! Предприемач е Димитров винаги търси варианти!
  • 11
    4
    Подкрепящ
    Самата истина е че Свинекомплекс Голямо Враново е един от най-добрите в България! Пожелавам им успех, да продължават да правят такива вкусни продукти и само напред и нагоре!!!
  • 4
    3
    Кмета
    Ей туй го измисли кифлата на ГРАДЕЖ, щъ в спукам кат мъ върнат в играта
  • 14
    2
    свиневъд
    Ще кръстосаме Бойко Борисов с Корнелия Нинова. Така получената свиня ще яде всичко наред и никой няма да е в състояние да и навреди било с вирус, било с критика.:)
  • 4
    1
    Хубаво
    Хубаво създавате нова порода свиня, но да е устойчива на чумата. Защото като пуснат новия щам на чумата да не се гътнат свинките. Трябва да е кръстоска с нещо по диво, щото са по устойчиви уж. Ама вие си знаете.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари