Големият сняг се отлага

2
Доста сериозна промяна в средносрочните прогнози наблюдаваме в последните 12 часа
Доста сериозна промяна в средносрочните прогнози наблюдаваме в последните 12 часа

Доста сериозна промяна в средносрочните прогнози наблюдаваме в последните 12 часа

Средносрочните модели промениха прогнозите си за седмицата от 6-ти декември, но най-вече по отношение на дългоочаквания средиземноморски циклон, който изглеждаше, че ще донесе по-сериозна зима у нас. Но за момента това се отлага и вероятно ще видим повече дъжд, отколкото сняг, съобщи Дарик Радио.

В петък и събота средиземноморски циклон преминаващ доста южно от страната носи повече облаци вятър и малко дъжд, но повече валежи се очакват над крайните югоизточни райони. Тъй като циклонът ще се отдалечава от страната, валежите няма да са съществени, а на изток остава и доста топло за началото на декември. Там прониква по-топъл въздух от юг.

В събота и неделя валежи почти не се очакват, относително ще застудее, но температурите ще останат в рамките на 5 до 10 - 13 градуса.

По сериозната промяна на времето се очаква в понеделник, когато от запад към страната ще се приближи нов център на ниско налягане, нов средиземноморски циклон, който ще донесе повече валежи и влошаване на времето.

Неговият център ще преминава южно от България и това ще създаде по-благоприятна валежна обстановка.

Още в понеделник следобед ще започнат валежи от дъжд на запад, които ще се разпространяват в нощта срещу вторник и към източните райони на страната.

Според моделите в момента, очаква се преобладаващите валежи в равнинните части на страната да са от дъжд, а по-високите полета на Западна България, в Предбалкана, в части от Дунавската равнина дъждът вероятно ще премине в сняг. Не е изключено да се образува и тънка снежна покривка.

За момента не се очертава създаването на сериозна зимна обстановка, както прогнозирахме миналия вторник, но винаги трябва да имаме едно на ум, тъй като при подобно развитие на синоптичната обстановка, дори малка промяна в движението на циклона може да доведе до повече валежи от сняг, например.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари