Глад за студенти в цялата страна, в Русенския университет също има свободни места

0
Те са в професионалните направления "Педагогика", "Политически науки", "Информатика", "Машинно инженерство", "Електротехника", "Комуникация", "Биотехнологии", "Здравни грижи" и други
Те са в професионалните направления "Педагогика", "Политически науки", "Информатика", "Машинно инженерство", "Електротехника", "Комуникация", "Биотехнологии", "Здравни грижи" и други Снимка: Dunavmost, архив

И това лято продължава тенденцията много университети да привличат масово първокурсници и след редовните класирания

Те обявяват допълнителни класирания, удължават сроковете за прием на документи и правят извънредни изпитни сесии, за да запълнят бройките по държавна поръчка и за платено обучение, показа проверка на ДУМА. Почти няма вузове, които да не са обявили свободни места, но по-голяма част от тях избягват да съобщават конкретните незапълнени бройки.

Повечето университети приемат документи до септември. За тях тази година основно се кандидатства с оценките от матурите, но за определени специалности се изискват присъствени или онлайн конкурси. Повечето свободни места са за редовна форма на обучение, докато задочната е запълнена заради повишен интерес.

Шуменският университет разчита да запълни свободните места още в средата на август. Той очаква кандидати за специалности като българска филология, българистика и медии, руска филология и туризъм, турска филология с бизнескомуникация, приложна германистика, приложна лингвистика, теология, бизнес математика, икономика и математика, както и за компютърни специалности.

Доста свободни места - и по държавна поръчка, и за платено обучение, има в Русенския университет. Те са в професионалните направления "Педагогика", "Политически науки", "Информатика", "Машинно инженерство", "Електротехника", "Комуникация", "Биотехнологии", "Здравни грижи" и други.

Над 60 места обяви за незаети още в края на юли Великотърновският университет. Те са основно във филологическите специалности, география, компютърни науки и са само за редовно обучение.

Югозападният университет в Благоевград запълни едва 82 на сто от местата си след второ класиране и пристъпи към директно записване на кандидати. Места в задочните форми обаче няма. След второто подреждане и Пловдивският университет остана с една четвърт свободни места и все ще търси кандидати за 50 специалности. Аграрни и технически науки стоят незапълнени и в Тракийския университет в Стара Загора.

До 8 септември приема документи УНСС, но само за платено обучение. Местата са ограничени, но пък са в много специалности - от икономически до медии и журналистика. Друг столичен вуз, който търси студенти, е Лесотехническият. Там има бройки за горско стопанство, екология, агрономство, стопанско управление, както и за защитената специалност технология на дървесината и мебелите, за която не се плащат никакви такси. Техническият университет в София също е удължил кандидат-студентската кампания до 20 септември, без обаче да уточнява за кои специалности търси първокурсници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари