Гешев увери, че ще провери приватизацията на Булгартабак

0
Криминалната регистрация на Божков била личен трофей, твърди главният прокурор
Криминалната регистрация на Божков била личен трофей, твърди главният прокурор Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев увери, че всички приватизационни сделки, включително тази за Булгартабак, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, ще бъдат проверени.

Той уточни още, че в хода на разследването ДАНС първо ще изведе "сметката" - колко активи са продадени и колко пари са получени за тях. "Почва се с най-големите активи. Защото е ясно "Кремиковци" какъв актив беше, а го продадоха за 1 долар", обясни Гешев и добави: "Знам, че някой хора са притеснени, които са участвали в приватизацията на предприятия, изградени с пенсиите на много хора", предава Вестник СЕГА.

Във връзка с публикуваната от прокуратурата оригинална бланка за криминалната регистрация на хазартния бизнесмен Васил Божков, която била намерена при претърсването на офисите на ул. "Московска" 43 в София, Гешев заяви, че това не било нищо повече от трофей. "В един момент Божков се е почувствал по силен от държавата и си е оставил трофей", каза главният прокурор.Той коментира и иззетите артефакти: "Ясно е, че ако бяха регистрирани, ако бяха законно придобити, нямаше да се съхраняват по този начин. Хората си защитават това, което са получили и което е откраднато от българската земя. И го правят чрез медиите".

Той отклони въпроса дали държавното обвинение е направило справка какви данни за корупция стоят зад решението на Държавния департамент на САЩ да санкционира съдия Андон Миталов. Въпросите, които касаят съда, са към Лозан Панов. Прокуратурата трябва да си реши собствените проблеми, категоричен е Гешев.

Както вече страна традиционно, главният прокурор отиде лично в Благоевград, за да ръководи спецакция срещу битовата престъпност. С него беше и главният секрет на МВР Ивайло Иванов. Все още резултатите от операцията обаче се обобщавали. Към момента са задържани 15 души.

Изходите на областния град бяха блокиран още в 6 ч., проверяваха се автомобили, имаше и жандармеристи с кучета. Акцията беше съсредоточена в местната ромска махала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари