Германски депутати: Изборите в Сърбия бяха манипулирани, вотът да се повтори

0

Европейската комисия на германския Бундестаг проведе дискусия относно парламентарните и местните избори в Сърбия, на която бяха поканени и наблюдатели на вота. Заключението на депутатите от "Третия път" на дискусията е, че развитието на събитията в Сърбия вървят в грешна посока и че изборите в Белград трябва да бъдат повторени, съобщи телевизия N1.

"Очакваме страната, която от 2014 г. преговаря за присъединяване към ЕС, да проведе свободни и честни избори." Вместо това изглежда, че последните избори в Сърбия са били систематично манипулирани от държавата. Крайно време е ЕК да назове недостатъците на демокрацията в Сърбия и да преосмисли начина, по който работи с политическите лидери там. Очакваме независимо разследване и изясняване на всички обвинения", се казва в изявлението, подписано от говорителите по европейската политика на парламентарната група на Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц, "Алианс 90/Зелени" и Свободната демократична партия.

В изявлението се припомня, че наблюдателите на изборите са докладвали за сплашване на държавни служители, купуване на гласове, едностранчиво отразяване в медиите в полза на управляващата партия и целенасочени злоупотреби с публични средства за целите на предизборната кампания.

Що се отнася до изборите в Белград, германските парламентаристи заявиха, че опозицията има реални шансове да спечели.

"Очевидно по тази причина граждани от други части на страната и дори от съседни държави бяха докарани в столицата, за да гласуват, за да се придаде вид на легитимност, са посочени някои странни обекти, включително необитаеми сгради и изоставени къщи. Съмняваме се, че резултатът отговаря на действителния вот на избирателите. В този случай изборите за градския парламент на Белград ще трябва да бъдат повторени", се посочва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

Допълва се, че сръбските държавни органи не изглеждат заинтересовани да изяснят тези и други констатации.

"Публикуването на избирателния списък предстои. Но там, където избирателните списъци системно се манипулират и се отказва информация, демокрацията и върховенството на закона са окончателно в упадък", заключават членовете на Европейската комисия на Бундестага.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    фена на Путин
    Вие някакви божества ли сте да го твърдите и налагате, кои сте вие ? Облизвате си швабските умирисани човки на огромния литиев запас в Сърбия за да може да си произвеждате супер тъпите и неикономични кафемелачки ака електроавтомобили. Искате угодно правителство за да грабите това, което нямате. Мамичката ви долнопробна и елементарна да еба. Жалки сте !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари