Германия освобождава осъден за атентатите от 11 септември

1
Съучастник на атентаторите от 11 септември 2001 година излежа присъдата си в Германия и ще бъде депортиран в Мароко
Съучастник на атентаторите от 11 септември 2001 година излежа присъдата си в Германия и ще бъде депортиран в Мароко

Съучастник на атентаторите от 11 септември 2001 година излежа присъдата си в Германия и ще бъде депортиран в Мароко, съобщава "Дойче веле".

Мюнир Мотасадък излежа почти 15 години по присъда за съучастие в над 3000 убийства при терористичните нападения в Съединените американски щати от 11 септември 2001 година и членство в терористична организация, съобщава БГНЕС.

Мотасадък, която е пребивавал постоянно в Хамбург, беше арестуван два месеца след като самолетите се врязаха в Световния търговски център в Ню Йорк. Той се превърна в първия обвиняем във връзка с нападенията.

След дело, проточило се повече от пет години, Мотасадък беше осъден на 15 години. Той е осъществявал банковите преводи на ислямистите от клетката в Хамбург и им е помагал да се укриват.

Той никога не е отричал, че е познавал атентаторите, но твърди, че е нямал никаква представа за конкретните им намерения. Подкрепата му за терористите според него не била нищо повече от нормална услуга между приятели. Обучението си във военен лагер на джихадисти в Афганистан през 2000-та година той обяснява с желанието да получи базово военно обучение, подобно на германците, за които по това време военната служба е задължителна.

Мотасадък се преселва от Мароко в Германия в началото на 90-те години на миналия век. В Хамбург той се записва да следва електроинженерство. Именно в университета той се свързва с други студенти радикални мюсюлмани.

Въпреки съмнителните му контакти, хората го определят като "приятен младеж", "дружелюбен", "учтив", "резервиран".

Властите във Федералната република взеха решение да екстрадират Мотасадък в родината му Мароко и да му забранят да посещава Германия до 2064 година, когато той ще бъде на 90 години.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари