Георги Събев: Отменянето на забраната за внос на украинско зърно е голяма изненада

0
Според бившия зам.-министър на земеделието това решение няма място в български политически живот сега
Според бившия зам.-министър на земеделието това решение няма място в български политически живот сега Снимка: БГНЕС

Според бившия зам.-министър на земеделието това решение няма място в български политически живот сега

"Отменянето на забраната за внос на украинско зърно е голяма изненада тази седмица. Беше ли необходимо да се взема такова политическо решение от Народното събрание? Аз не съм сигурен и не виждам смисъл. Забраната беше веднъж удължена и административният ѝ път, по който е издадена, предвиждаше тя да приключи. Тази политическа декларация, практически часове преди края на тази забрана, нямаше място в българския политически живот точно сега", заяви бившият зам.-министър на земеделието Георги Събев.

България е единствената държава, която вече има политическо решение да не продължава забраната под някаква форма. Полша и и Унгария са с твърди позиции по въпроса, Словакия и Румъния все още обмислят. Гостът поясни, че все пак те се вслушват в гласовете на своите фермери, които заплашват да блокират границата с Украйна. Според него това политическо решение е поставило земеделския сектор в недоумение.

"Европейският пазар е платежоспособен и голям. Изведнъж се отвори за Житницата на Европа - Украйна, страна с огромни възможности и ресурси за производство, и наистина се получиха пазарни аномалии. Специално в България миналата година слънчогледът беше с огромен ръст в порядъка 37 хил. до над 900 хил. тона, което беше невиждано количество. Имаше необходимост от такава забрана, дори и от потребителска гледна точка имаше смисъл", допълни Събев.

Доц. Огнян Боюклиев е категоричен, че цените няма да спаднат след свалянето на забраната и определи спекулациите на политиците като икономическо и експертно невежество.

"Цените ще се запазят същите, но ще пострадат нашите земеделци. По отношение на земеделските продукти, те имат да изпълняват редица изисквания, които поради солидарност, се получава тази ситуация. Мисля, че никой разумен българин не би искал да прояви солидарност за сметка на нашето производство – зърнопроизводството е базово", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Доц. Боюклиев каза, че следващите стъпки са да осигурим коридори и да позволим на това зърно да бъде изнесено за трети страни извън ЕС. Според него това, че зърното отива в ЕС, са само заблуди.

Георги Събев поясни, че единствено България е взела политическо решение да не прилага забрана. Това е много интересен прецедент.

"Целият български селскостопански сектор се обединява в общонационални протести с искания, но в същото време излиза една политическа декларация, която не е била предварително съгласувана с Министерство на земеделието", коментира той.

"Има икономически и социални последици, защото засегнатите не са само зърнопроизводителите. Зърнопроизводителите осигуряват нови работни ръка в обезлюдени райони, имат социална роля в тези райони. Нека да не забравяме за рентите – това са близо 2,5 млрд., които всяка година достигат до джоба на обикновените граждани", допълни Събев в края на разговора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари