Ген. Уесли Кларк: Молдова може да следващата цел на Путин

0
Руският президент иска да разруши целият световен ред, сътворен след Студената война, казва Кларк
Руският президент иска да разруши целият световен ред, сътворен след Студената война, казва Кларк Снимка: CNN

Руският президент иска да разруши целият световен ред, сътворен след Студената война, казва Кларк

Генерал Уесли Кларк е роден в Чикаго през 1944 г. Получава престижната стипендия „Роудс“ и е приет в Оксфорд, където учи философия, политика и икономика. По-късно завършва и висше военно училище.

В продължение на 34 години служи в редовете на американската армия, както и в Министерството на отбраната на САЩ. Участва като пехотинец във войната във Виетнам.

В периода 1997-2000г. Кларк е главнокомандващ военните сили на НАТО в Европа. Ръководи военната операция в Косово. През 2004 г., след като приключва военната си кариера, се кандидатира за президент на САЩ от Демократическата партия. Носител е на много военни отличия, почетни титли, а също е и удостоен с Президентския медал на свободата.

Ексклузивно за войната в Украйна и битките в България - Уесли Кларк говори пред Светослав Иванов в предаването „120 минути“.

Ще започна с новината, разпространявана от руските медии. Висш военен, генерал Минекаев, казва, че целта на Русия е да вземе контрол над голяма територия, стигаща до Молдова, с което да прекъсне достъпа на Украйна до Черно море. Но би ли могло да бъде използвано като аргумент, че Молдова следваща? Например Русия да анексира Транснистрия от Молдова. Какво е мнението Ви за тази хипотеза?

Четейки изказванията на Путин и целите му за първоначалната дипломация, които Западът и НАТО отхвърлиха, виждайки разположението на силите му – да, много е логично да се помисли, че Молдова е следващата му цел. На мястото на Молдова бих работил усърдно с НАТО, за да се укрепи Украйна, да се спре битката в Украйна и да се изтегли Русия.

Американско-европейското командване в ЩутгартГерманияразпределя огромно количество оръжияКакво стои зад тази стратегия?

А какво стои зад стратегията на г-н Путин? Амбицията на живота му да възстанови Съветския съюз и да лиши Източна Европа от правата на нациите да вземат независими решения за политическите си системи и за политическата им насоченост. Това е гарантирано от Хартата на ООН. В случая на Украйна е гарантирано от Меморандума от 1994 г., подписан в Будапеща от Русия. А на г-н Путин не му харесва. Иска да го махне.

Предвид товав момента 14 нациивключително Украйнаса базирали представители към работна група в Германияв Щутгарткоято получава заявки от правителството в Киев и организира доставката на оръжия и припаси от различни държавиЗа какъв вид оръжия става дума?

В общи линии, изпратените оръжия са тези, за които Украйна е заявила нужда, необходими във войната, за защитата на Украйна срещу оръжията, които използва г-н Путин. Така че, когато силите на г-н Путин нападнаха Киев, преминаха през гористи и застроени райони, бяха използвани противотанковите системи „Джавелин“, подобрената LAW система – NLAW, наред с други много полезни за целта.

Сега битката е в по-открит терен в Донбас, но теренът все още е много кален и има много водни препятствия, така че не е изцяло сухо равно открито пространство. И все пак, Украйна ще има нужда от още артилерия, повече бронирани бойни машини и танкове, както и летателни апарати, за да може да се бие с руските сили. Представете си, фронтът е близо 500 км. – много е голяма територията за отбраняване. Ако Вие сте агресорът, както е г-н Путин, имате избор къде да нападнете. Ако сте защитаващият се – трябва да сте силни навсякъде. Бремето за Украйна е доста тежко.

Споменахте противотанковите оръжия „Джавелин“  вече има хиляди такива в Украйнакакто и гаубициМожете ли да обясните за зрителите ни какви оръжия са това?

Оръжието „Джавелин“ е противотанкова управляема ракета, с която войник се прицелва към бронирана бойна машина или танк. Има система за прихващане, тоест щом разпознае образа на целта се захваща – ракетата се изстрелва и има електроника в бойната глава, която я насочва и уцелва целта.

Вчера САЩ обявихаче ще бъдат доставени 120 дронаУкраинците знаят ли как да боравят с тях?

Украинците, както много други нации в Източна Европа, имат много добра образователна система, много са начетени и технически грамотни, нямат никакъв проблем с употребата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Земното Кълбо
    https://yandex.ru/video/preview/5155053215909504032 Генерал армии США Уэсли Кларк в докладе рассказал о развязывании США войн на Ближнем Востоке. что в ближайшие пять лет США намерены свергнуть правительства в семи государствах: Ираке, Сирии, Ливане, Сомали, Ливии, Судане и Иране. Это была записка из Минобороны. Теперь задача военных - начинать войны, свергать правительства на более удобные режимы, а не предотвращать конфликты и гражданские войны...
  • 4
    2
    Баба Бона
    Подпалиха Украйна,сега Молдова ли ще подпалят мръсните кравари.
  • 6
    1
    русенец
    Драго ми генералче, радвам се на изчерпателната информация за Джевелините, пък и за стингърите, които не споменаваш. В Украйна има повече джевелини отколкото танкове имат руснаците. Да смятаме ли, че руснаците вече нямат танкове, бе старче?:)))) Бягай да щипеш бабичките в клуба, не се излагай на дърти години.:)))
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари