Гел или ши лак да изберем?

1
Неясноти около двата вида маникюр
Неясноти около двата вида маникюр Снимка: iStock

Обещанието за лъскав маникюр без наранявания до две седмици е точно причината маникюрът с гел лак да остане един от най-популярните избори в салоните за красота.

Дълготрайният лак издържа на неща като миене на съдове, а и не изисква много време за изсъхване, пише Тялото.

Решенията за цвета на лака, ноктопластиката и формата на ноктите не са единствените избори, които трябва да направите, когато получавате гел маникюр. Може дори да бъдете попитани дали искате ши или гел, или пък да ви се каже, че салонът предлага само едното.

Именно затова решихме да изчистим всички неясноти около двата вида маникюр, като по този начин да ви помогнем в избора при следващото ходене в салона. Ще ви разкрием какво всъщност представляват и двете опции, кои са страничните им ефекти и как да изберете правилната за вас.

Какво е гел маникюр?

Този тип маникюр се извършва с гел лак – дълготрайна формула, която се втвърдява с ултравиолетова светлина, за да може лакът да остане лъскав и без начупвания в продължение на дни. UV светлината незабавно прилепва гела към вашето нокътно легло, като изсъхва за около 30-60 секунди.

Има два вида гел, които са популярни в салоните за маникюр – меки и твърди. Първите имат по-тънък слой и могат да бъдат премахнати с ацетон. Вторите са малко по-дебели и издържат по-дълго време. Проблемът при тях обаче е, че те изискват професионално отстраняване и не могат да бъдат премахнати в домашни условия без да нараните нокътя.

Какво е ши лак маникюр?

Ши лак е патентована марка за гел лак, създадена през 2010 година. Съчетава най-добрите характеристики на обикновения и гел лака, превръщайки се в напълно отстраним хибриден UV цвят за нокти. Предимствата включват над 14 дни лъскав дизайн без нараняване, без време за изсъхване в салона и лесно отстраняване, което не уврежда ноктите.

За да удължите живота на маникюра си с ши лак възможно най-дълго, професионалисти препоръчват да избягвате агресивни разтворители и да третирате кожичките с подхранващо масло.

Странични ефекти от гел маникюра

Гел маникюрът ще издържи много по-дълго от този с традиционен лак, но услугата има няколко недостатъка. А именно – неправилното отстраняване може да доведе до увреждане на ноктите.

Мекият гел се отстранява с ацетон, като е важно да не се дърпа или отлепва. Оставянето на лака да се накисне и внимателно да се изпили ръчно е най-добрият начин за безопасно премахване, без да се наранява естественият нокът. Ако гелът започне да се повдига, отлепването на лака е един от най-лошите варианти, тъй като може да отстраните слой и от нокътя си заедно с него.

За твърд гел трябва да отидете при професионалист за отстраняването. Въпреки че продуктите тук покриват нокътя за по-дълго време и му позволяват да расте по-бавно, те трябва да бъдат премахнати от маникюрист с помощта на електронна пила. Твърдият гел няма да се повлияе от ацетона, така че в никакъв случай не го премахвайте сами у дома, защото това само ще доведе до сериозни щети.

Странични ефекти от ши лака

Въпреки че самият ши лак не уврежда ноктите, неправилното му отстраняване може да го направи. Основната причина е, че продуктът е изтръгнат или изпилен от нокътя от неквалифициран специалист или самите вас.

Ако ши лакът ви се премахва с ацетон, помолете след това ноктите ви да бъдат хидратирани. Продуктът е известен като изсушаващ, поради което се препоръчва и използването на масло за кожичките.

Как да изберете между ши и гел лак?

В зависимост от това какви марки предлага вашият салон, изборът може да бъде направен на място. И в двата случая ще излезете с блестящ и дълготраен маникюр. Въпреки това, ако имате възможност да избирате между гел и ши лак, помислете за текущото състояние на ноктите си и дали ще имате възможност да посетите салона още веднъж за премахването на маникюра.

Ако мислите да махате маникюра си у дома, ши лакът е по-добрият вариант, защото е по-лесен за отстраняване с по-малко щети. Ако обаче сте решени да изпробвате гел лак, бъдете готови за още едно посещение на салона, защото той трябва да бъде премахнат от професионалист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари