5 опасни странични ефекта на гел лака за нокти

2
Знаете ли, че съставките на гел лака за нокти съдържа химикали?
Знаете ли, че съставките на гел лака за нокти съдържа химикали?

Знаете ли, че съставките на гел лака за нокти съдържа химикали?

Нокътят е структура, която поддържа прецизните движения на пръстите, като същевременно предпазва върховете на пръстите от увреждане. Той служи и за разкрасяване. В съвременния свят услугите за разкрасяване на ноктите предлагат голямо разнообразие от артикули. За да споменем някои от тях, има бои за нокти, твърдост, удължения и орнаменти. Тази красота за ноктите ви обаче е свързана с голяма цена за здравето - тежки странични ефекти. Да, прочетохте правилно. Лаковете за нокти се предлагат с някои тежки неблагоприятни ефекти, които могат да увредят някои от органите ви.

Разговаряхме с д-р Гаури Падмавар, за да научим повече за това какво прави гел лака за нокти толкова опасен за здравето и как влияе на организма, пише ТheHealthSite.com

Странични ефекти на гел лака за нокти

Естетическата привлекателност на лака за нокти се постига с помощта на цветове, гланцове, втвърдители, декоративни компоненти от пластмаса или метал и др. Текстурата, дебелината и издръжливостта на гел лаковете за нокти са различни от тези на обикновените лакове за нокти. Гел лаковете за нокти са подобни на стоматологичните смоли, тъй като имат прахообразна и течна фаза.

Този вид лак за нокти трябва да бъде изложен на ултравиолетова светлина, за да се стегне и втвърди. За разлика от гел лаковете за нокти, обикновените лакове за нокти не се нуждаят от ултравиолетова светлина, за да изсъхнат. Ноктите се задържат на място чрез гел лак за нокти. Те трябва да бъдат старателно изпилени от нокътната плочка. В резултат на това ноктите понасят случайни физически увреждания. За правилното нанасяне е необходимо и полиране на нокътната плочка и изрязване на кожичките. За придаване на цвета, текстурата, консистенцията и здравината на гел-лака за нокти се използва сложна смес от съставки. За да споменем някои от тях, има нитроцелулоза, смола, пластификатор, разтворител и пигмент. Някои хора могат да получат алергичен контактен дерматит, дерматит на клепачите, дразнене на дихателните пътища или излющване на ноктите в резултат на някое от тези вещества.

Нехигиеничният маникюр и педикюр е свързан с няколко случая на инфекция с микобактерии фортуна. Няколко случая на немеланомен рак на кожата са докладвани след продължителна употреба на UV светлина за изсушаване на боя за нокти. Преоформянето и полирането на кожичките може да причини допълнително физическо увреждане, което повишава риска от бактериални и гъбични инфекции на ноктите. което в крайна сметка е довело до деформация на ноктите и болка в близост до ноктите.

Прекаленото полиране също е свързано с отслабване на ноктите. Известно е, че използването на ацетон като средство за отстраняване на лак за нокти причинява прекомерно изсушаване и дразнене на кожата около ноктите.

Използвайте лак за нокти, който е хипоалергенен

Тази разновидност включва полиестерна смола, бутират, целулоза и ацетат. Трябва да се избягва лакът за нокти, съдържащ тосиламидформалдехидна смола. Ацетонът не трябва да се използва прекомерно за отстраняване на боята за нокти. Редовно овлажнявайте кожичките на ноктите си.

Избягвайте прекалено агресивното полиране и подрязване на кожичките. Избягвайте използването на UV сушилни. Избягвайте процедури, които включват пробиване на ноктите.

Когато става въпрос за маникюр и педикюр, хигиената е от съществено значение. Винаги трябва да дезинфекцирате скрабърите и ексфолиантите, преди да ги използвате.

Нокътят безспорно е важна структура, която ни дава сигурност и прецизност при фината работа, затова трябва да се полагат достатъчно грижи, за да се предотврати ненужното му увреждане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари