Формулярът за влизане в Гърция вече може да се попълва и непосредствено преди пътуването

1
Българските граждани могат да влизат в Гърция след представяне на следните документи
Българските граждани могат да влизат в Гърция след представяне на следните документи Снимка: БГНЕС

Пътуващите за Гърция вече могат да попълват формуляра за влизане в страната - Passenger Locator Form (PLF), непосредствено преди пътуването, а не както досега - в рамките на не повече от 24 часа

Това съобщи Министерство на външните работи (МВнР).

По информация на посолството ни в Атина всички останали действащи ограничителни мерки и разпоредби в страната остават в сила до 6:00 ч. на 05.08.2021 г.

Припомняме, че във връзка с ограничителните мерки в Гърция, всеки гражданин, който иска да влезе в страната, трябва да разполага с QR код, който се получава след попълване на Passenger Locator Form (PLF). Компаниите, предоставящи пътнически услуги (самолетни, морски, сухопътни), са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди качването му на борда.

Българските граждани могат да влизат в Гърция след представяне на следните документи:

- негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция;

- отрицателен бърз (антигенен) тест (до 48 часа);

- сертификат за ваксинация за COVID-19, четиринадесет дни след завършването на ваксинацията;

- уверение за преболедуване, което е издадено 30 дни след първия положителен PCR или бърз (rapid) тест, и важи до 180 дни от посочената в уверението дата на диагностициране на заболяването;

- Цифров COVID-19 сертификат на ЕС, в който се съдържа информация за ваксинацията или отрицателен резултат от направени rapid test (до 48 часа), или PCR тест (до 72 часа), или информация за преболедуване от COVID-19.

Изисквания важат и за деца след навършването на 12 години.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected] ; [email protected] , [email protected] , [email protected] .

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари