Гръцки туроператор връща по 50 стотинки за провалена почивка?

0
2000 български туристи трябва да отложат почивката си
2000 български туристи трябва да отложат почивката си Снимка: Dunavmost

2000 български туристи трябва да отложат почивката си

Туристи ще получат обратно по 46 стотинки за провалените си пътувания при потенциалния фалит на гръцкия туроператор „Музенидис Травъл“, пресметна „Монитор“. Според управителя на българския клон на компанията Теодор Севастидис към момента дружеството разполага със застраховка с покритие едва 70 000 лв.

Според Севастидис, макар фирмата със седалище в Солун все още да не е обявила фалит, резервациите, направени през тази година, а също и отложените пътувания от 2020 г. остават под въпрос. Компанията изпитва финансови затруднения заради пандемията още от миналата година, когато застрахователни дружества отказват да подновят полицата ѝ „Отговорност на туроператора“ с обичайния лимит от 250 000 лв. Предварителни данни на Обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ) сочат, че потърпевшите от отмяната на пътуванията до южната ни съседка туристи наброяват 150 000 души.

Така на практика туроператорът може да върне на всеки един от тях малко под 50 стотинки.

"Анулират се резервациите за настаняване до 31 юли. Това, което чувам от колеги в гръцкия офис, е, че те се опитват да задържат ситуацията, докато получат финансиране от държавата”, поясни Теодор Севастидис в ефира на БНР, като допълни, че само през тази година от ситуацията са засегнати около 2 000 нашенци, направили своите резервации през българския офис.

Той смята, че ще се наложи въпросните клиенти да отидат на почивка на по-късен етап. Междувременно клиентите и туроператорите предприемат действия за пререзервиране на почивките и повторно плащане към хотелите.

Председателят на ОБТ Павлина Илиева допълни, че само към една от българските фирми, с които работи гръцкият туроператор, са направени 1500 резервации на стойност 300 000 евро - сума, която е невъзможно от „Музенидис Травъл“ да погасят със собствени средства, предава БТВ. Твърдението ѝ бе потвърдено и от Севастидис, който подчерта, че компанията няма възможност да връща пари за отменени почивки докато изчаква финансиране от гръцката държава.

В отговор на опасенията на туристическия бранш служебният зам.-министър на туризма Даниела Стоева обобщи, че единственото, което ресорното министерство може да направи, е да следи ситуацията отблизо. От туристическото ведомство излязоха и със становище по случая, в което се посочва, че министър Балтова е изпратила писмо до гръцкия си колега Хари Теохарис още на 18 юни и е запозната със случая в детайли. При промяна на обстоятелствата и евентуален фалит на фирмата пък Министерството на туризма ще има готовност да реагира своевременно и адекватно в рамките на своите правомощия и в интерес на българските граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Как да вбесите мъжа си?
Изчакайте го да изпревари с мъка 16 ТИР-а и тихо кажете, че ви се пишка!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари