Фармацевти отново сигнализират за недостиг на лекарства в аптеките

0
Медикаментите не са разпределени равномерно, допълниха аптекарите
Медикаментите не са разпределени равномерно, допълниха аптекарите

Медикаментите не са разпределени равномерно, допълниха аптекарите

Отново за недостиг на лекарства в аптечната мрежа сигнализират от фармацевтичния съюз. Оплакват се още, че аптеките у нас не са разпределени равномерно, а голяма част от проблема с недостига се крие в производството и логистиката.

Решение за скритото потребление на лекарствата фармацевтите виждат във въвеждането на електронната рецепта за всички медикаменти. За момента такава се изисква за лекарства, които изцяло или частично се покриват от здравната каса.

А фактът, че в едни аптеки има лекарства, а в други няма фармацевтите отдават на вертикалната интеграция.

"Огромна част от проблемите във веригата на лекарствоснабдяването не мога да кажа, че са създадени, но бих казал, че са задълбочени от връзката между производител, търговец и аптека. Каква е връзката - те са притежавани от едни и същи хора", коментира Димитър Маринов, председател на УС на БФС, предаде БНТ.

"По отношение на незаконния паралелен износ ние всъщност нямаме никаква информация за обема. Незаконният паралелен износ беше видим преди въвеждането на СЕСПА с едни емисари, които събираха от аптеките лекарства по едни списъци. Ние събрахме и пращахме към ИАЛ едни чаршафи с около 200-300 продукти, които редовно се изкупуваха от аптеките. Тази практика не сме я засичали в последните четири години", каза Светослав Крумов, главен секретар на УС на БФС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари