В Перу откриха гора, погребана от вулкан преди 10 милиона години

0
Находката е рядкост
Находката е рядкост

Геолози са открили в южните части на Перу, на територията на платото Алтиплано, вкаменена гора, погребана от вулканична пепел преди около десет милиона години, когато височината на Андите е била приблизително два пъти по-малка от настоящата, съобщи ТАСС, като цитира статия в сп."Сайънс Адвансис".

"Тези находки ни говорят, че височината на местността, както и видът растителност, са се променили рязко за много кратко време. Това потвърждава популярната теория, че тектоничните подеми в този регион на Андите са били бързи и кратки", казва Карлос Харамило, научен сътрудник от института Смитсониън, САЩ, предава БТА.

Обикновено древната растителност се съхранява в геоложката летопис под формата на отпечатъци от листа или от стволове на дървета, както и в залежите на въглеродни изкопаеми.

Много рядко учените се натъкват на т.нар. вкаменелости на гори, в които са запазени вкаменени стволове на дървета и кореновата им система. Всяка подобна находка е голямо събитие за палеонтолозите и биолозите, защото им позволява да разкрият подробности от живота на растенията от отдавна отминали епохи и да изучат климата през тези периоди.

Такова е откритието и на Харамило и колегите му на платото Алтиплано, която е една от най-младите части на Андите. Възвишението възниква относително скоро, преди около десет-дванадесет милиона години, след което височината й се увеличава почти два пъти. Геолозите все още не могат да кажат точно колко бързо се е формирало платото и при какви климатични условия се е случило това. Погребаната от вулкан гора е открита на няколко десетки километра южно от древната столица на инките Куско.

"Стволовете на дърветата, образците от вкаменена дървесина, листа и клони, които събрахме по време на екседицията, сочат, че тази флора е живяла в доста по-влажна среда, отколкото сочат климатичните модели, описващи онази епоха. Днес на Земята не съществува аналог на такъв климат, като се има предвид, че средните температури по време на миоцена са били значително по-високи от температурите на планетата днес", каза Камила Мартинес от института.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук