Евродепутатите взимат по 10 000 евро на месец

1
Какво е да си евродепутат в евро и привилегии
Какво е да си евродепутат в евро и привилегии

8757,70 евро на месец е основната заплата на един евродепутат.

За всеки ден, в който той присъства в пленарна зала или в комисиите, получават по още 320 евро. Освен това всеки евродепутат има и бюджет за офис разходи - 4513 евро на месец за телефони, помещения и компютърна техника.

Бюджетът на Европарламента покрива и 2/3 от медицинските разходи на членовете си. Евродепутатите са общо 751 на брой. Освен това на всеки от тях се полага и допълнителна пенсия от 3,5% от заплатата за всяка година като депутати. Така, при сегашното ниво на заплатите, депутат, който изкара целия си мандат, след навършване на 63 години ще получава около 1500 евро всеки месец към основната си пенсия.

Освен това всеки евроизбраник има възможност и за разходи за сътрудници за близо 25 000 евро.

Така грубата сметка показва, че само от заплатата (8757 евро) и дневните (320 евро на ден) всеки евродепутат може да си докара над 10 000 евро на месец чист доход.

В сърцето на Европа гърмят скандали и се разследват евродепутати как използват парите за сътрудници, тъй като има подозрения, че данъкоплатците на Стария континент са плащали, за да се назначават лели и зетьове за сътрудници и за офис в дома, вместо разкрит реален офис. Съмнение, че чрез парите за офиси депутатите финансират партиите, от които са избрани, има почти във всички страни-членки. А преди няколко години Европарламентът изрично забрани 20-те хиляди евро за сътрудници да се дават на роднини.

Практиката показва, че разследването на евентуални злоупотреби с парите за офиси и сътрудници се разследва от местните власти. Засега у нас такива разследвания няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари