Европарламентът одобри бюджета на ЕС за 2024 година

0
Общият бюджет възлиза на 189,4 милиарда евро ангажименти и 142,6 милиарда евро плащания
Общият бюджет възлиза на 189,4 милиарда евро ангажименти и 142,6 милиарда евро плащания

Общият бюджет възлиза на 189,4 милиарда евро ангажименти и 142,6 милиарда евро плащания

Европейският парламент одобри днес в рамките на пленарната си сесия бюджета на ЕС за 2024 г., който веднага след това беше подписан в закон от председателката на ЕП Роберта Мецола, съобщи Европарламентът на сайта си, предаде БТА.

Бюджетът беше подкрепен от 519 евродепутати, 79 бяха против, а 30 се въздържаха. Съветът на ЕС вече подкрепи бюджета на 20 ноември.

Общият бюджет за 2024 г. възлиза на 189,4 милиарда евро ангажименти и 142,6 милиарда евро плащания. Според евродепутатите този бюджет гарантира, че ЕС ще бъде по-добре подготвен за справяне с глобалните предизвикателства и в подкрепа на младите хора и науката.

Близо 670 милиона евро бяха добавени към бюджета почти в последния момент след сделка със страните членки, постигната на 11 ноември. Средствата ще бъдат насочени за хуманитарна помощ, програмата "Еръзъм+" и транспортната инфраструктура.

"Бюджет 2024 е бюджет за трудни и несигурни времена", посочи председателят на бюджетната комисия към ЕП Йохан ван Овертвелт. По думите му бюджетът е трябвало да бъде адаптиран към увеличаващите се предизвикателства, но крайният резултат е положителен.

След постигането на консенсус за бюджет 2024 г. евродепутатите се надяват такъв да бъде постигнат до края на година със Съвета относно средносрочната ревизия на дългосрочния бюджет на Общността. Целта е да бъдат осигурени нужните средства за подкрепа на Украйна, както и за справяне с кризата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари