Евродепутати обсъждат плавателен канал от Русе до Варна

8
Проектът, известен като „Аспарухов вал – 680“, е наследство от социализма
Проектът, известен като „Аспарухов вал – 680“, е наследство от социализма Снимка: Dunavmost / Архив

Проектът, известен като „Аспарухов вал – 680“, е наследство от социализма

Български евродепутати са предложили в Брюксел да бъде финансирано изграждането на плавателен канал между Варна и Русе. Двама български евродепутати отново повдигнаха темата, като поискаха включване на проекта в приоритетните за ЕС трансевропейски транспортни коридори, съобщава Maritime.bg.

Сега идеята за канала беше възродена от двама български евродепутати – Андрей Новаков и Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП, които го предлагат като „най-пряката връзка по вода от Атлантика до Черно море през Дунав“ на Европейската комисия за включване в разширената приоритетна трансгранична транспортна мрежа (ТЕН-Т).

Подкрепа получава и сред някои от колегите им в Европейския парламент, от социалиста Петър Витанов и Радан Кънев, от ДБ/ЕНП, който през 2015 г. също беше правил опити да възроди този проект.

По време на гласуването в комисията по транспорт на Европейския парламент по-рано през април предложението получи положителен вот и предстои да се обсъжда на срещи в Европейската комисия и Съвета още тази седмица. Ако тези преговори завършат с положителен резултат, проектът вече официално ще бъде част от основните транспортни маршрути на съюза, а от там ще получи възможност за съфинансиране по различни линии като Механизъм за свързаност на Европа, финансови инструменти от Европейската инвестиционна банка, а защо не и кохезионни пари.

Проектът, известен като „Аспарухов вал – 680“, е наследство от социализма.

Всъщност идеята за канал, свързващ Дунав и Черно море, се заражда още в Османската империя, когато се планира паралелно със строителството на първото пътно шосе и жп линията между Русе и Варна. На 8 февруари 1876 г. Таяр бей - управител на Дунавското османско параходство, публично защитава становището пристанище Варна да се изгради във Варненското езеро, а не в залива на Черно море. Именно днес там е началото на въпросния канал (20 км от него де факто са изградени - от Варна до Девня). Основното предназначение на това пристанище Таяр бей вижда в осигуряване транзита на товари, пристигащи по Дунав от Централна Европа и от Черноморския басейн и свързаните с него морета за дунавските и съседните им европейски държави.

След Освобождението и по царско време също се намират ревностни защитници на идеята, но за първи път развръзка за плавателния канал Русе - Варна е имало по времето на комунизма, сочат данни от засекретен план на ЦК на БКП от 70-те години на миналия век. Разработката фигурира в архивите под кодовото название "Аспарухов вал - 680". По нареждане на Тодор Живков над нея са работили 3000 експерти, оставили над 10 тома проучвателна и проектна документация, подкрепена със снимки от Космоса. "От покойния архитект Стефанов сме чували, че те буквално са обходили всеки метър, за да изберат най-доброто позициониране на канала. Направени са изключително детайлно всички обследвания, не е само нарисувана една картинка, какъвто е случаят с втория мост на Дунав при Русе", коментира бившия областен управител на Варна Стоян Пасев, който също правеше опити да възроди този проект.

Румъния вече работи по подобен проект за воден канал Букурещ – Дунав с финансиране по оперативните програми 2021 – 2027 и плана за възстановяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    30
    ОЗАДАЧЕН
    Това след магистралата Русе-Търново, 5-те моста над Дунава, 2-та тунела под Стара планина ли ще го почвате или преди тва , да мога си направя сметката кое на къде ще бъде.........МАЛОУМНИЦИ!
  • 3
    29
    daskal
    Ние пътища нямаме, една свястна улица нямаме! Всичко е на трапове! Какви канали, какви пет лева?! Идиоти!
  • 4
    28
    По пронцип
    Ако се направи канал от Бургас до Адриатика, както и Русе-Варна ще сме съвсем друга държава. Е, ясно е че трябва кадърна дипломация, защото ще бръкнем с няколко пръста в холандските и турските задници. Самото построяване не е много сложно според мен. Ингилези и други колониални държави са правили канали по стотици км преди век и половина.
  • 6
    27
    кувьозът
    Пари за кувьози нямат и детска болница,канал ще правели,а иначе капачки събираме и Ф-16 чакаме.... идиоти и глупошари пълни.
  • 2
    26
    До Чичото
    Като гледам как вървят работите в България и Европа ,да ти кажа може да се окажеш прав и да ги застигне съдбата на Чаушеско.Изтървали са коня у ряката че и козите отдавна и плачат за народен консилиум.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари