ЕС призовава за "пауза" в конфликта Газа

0
Целта е до палестинците да достигнат храни, вода и медицински консумативи
Целта е до палестинците да достигнат храни, вода и медицински консумативи Снимка: БТА / АП

Целта е до палестинците да достигнат храни, вода и медицински консумативи

Войната между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас" продължава да е сред водещите теми в световните медии.

Печатът обръща внимание на факта, че лидерите на 27-те държави членки на ЕС единодушно призоваха за "хуманитарни коридори и паузи" на обстрела срещу Газа, за да могат до палестинците да достигнат храни, вода и медицински консумативи.

Официална декларация ще бъде публикувана след двудневната среща на върха на лидерите в Брюксел, съобщи лондонският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Споразумението беше постигнато късно снощи след допълнителни отстъпки от страна на Испания, която искаше да се спомене "прекратяване на огъня". Мадрид виждаше в този призив по-мощно послание от страна на ЕС.

Педро Санчес убеди другите лидери на ЕС да се съгласят да подкрепят мирна конференция за решение на израелско-палестинския конфликт чрез създаване на две държави – призив, който сега е включен в официалната декларация.

Държавите членки се споразумяха и за конкретни формулировки относно убийствата на цивилни граждани в Газа и Израел.

"Европейският съвет отново подчертава, че е важно да се гарантира защитата на всички цивилни лица по всяко време в съответствие с международното хуманитарно право. Той изразява съжаление за всяка загуба на живот на цивилни лица".

Споразумението беше постигнато след дни на пререкания по отношение на формулировката, което според един от дипломатите е било седмица на "трудни дискусии" по повод на ситуация, за която всички се съгласиха, че е "ужасяваща".

В декларацията се призовава за "паузи" в конфликта, които да позволят на камионите с хуманитарна помощ да влизат безопасно в Газа: "Европейският съвет изразява най-сериозната си загриженост за влошаващото се хуманитарно положение в Газа и призовава за постоянен, бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп и достигане на помощта до нуждаещите се чрез всички необходими мерки, включително хуманитарни коридори и паузи."

Става ясно, че три държави членки, включително близкият съюзник на Израел Германия, които са предпочели израза "прозорци", са почувствали, че текстът от по-ранен етап, включващ израза "хуманитарна пауза", предполага постоянно прекратяване на огъня и би подкопал правото на Израел да се защитава.

Разделението е отражение на един от най-вредните от много години насам епизоди за ЕС, в началото на който се стигна до сблъсък между председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заради липсата на акцент върху хуманитарните проблеми в нейните първи изявления по конфликта.

В разговор с репортери вчера министър-председателката на Естония Кая Калас омаловажи скандала, като заяви, че всички ще се обединят около важния въпрос, а именно спешната необходимост от доставка на помощ за Газа.

В началото на днешния петъчен ден, след края на разговорите, Фон дер Лайен настоя, че "няма противоречие между проявата на солидарност към Израел и, разбира се, действията, свързани с нуждата от хуманитарна помощ за населението на Газа".

Някои обаче смятат, че липсата на единство вече е накърнила подкрепата за ЕС от страна на Глобалния юг.

"Бяхме силно критикувани на срещата на върха за мир в Кайро. Сякаш цялата ни работа през последните две години [с арабските държави] е била напразно ", казва един от източниците.

Един от дипломатите заяви, че не ги интересува дали в официалното комюнике за срещата на върха е записано "пауза", "паузи" или "прозорци", но се притесняват да не дадат време на "Хамас". "Ако паузата е твърде дълга, тя ще помогне на "Хамас" да се възстанови и да атакува отново", казаха те.

Един от високопоставените източници заяви, че противно на впечатленията на някои, съществуват "различни гледни точки за кризата" и че през последните няколко дни е имало толкова много "тежка работа" за съгласуване на текста, че са избегнали превръщането на срещата на върха във форум за изготвянето на "чернова".

На фона на дипломатическите усилия на ЕС за намиране на вариант за облекчаване на хуманитарната криза в Газа ВВС на САЩ извършиха рано днес два въздушни удара срещу съоръжения, използвани от Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран и неговите поддръжници в Източна Сирия в отговор на поредица от атаки с ракети и дронове срещу американските сили в Ирак и Сирия. Според в. "Ню Йорк таймс" тези действия са били в контекста на стремежа на Вашингтон да се предотврати разпространяването на конфликта Израел – "Хамас" в региона.

От своя страна в. "Вашингтон пост" пък констатира, че "докато най-смъртоносната война в Газа продължава, търсенето на безопасност изглежда все по-безполезно за много палестинци, които освен това са изправени пред намаляващи запаси от вода, храна и гориво".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари