Ердоган призова турските учени да се завърнат в родината си

0
Призовавам нашите учени по всички точки на света да се присъединят към научно-техническото движение, каза президентът
Призовавам нашите учени по всички точки на света да се присъединят към научно-техническото движение, каза президентът Снимка: hurriyetdailynews

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова турските учени в чужбина да се върнат в Турция в очевидно усилие да спре изтичането на мозъци на фона на политическите и икономическите проблеми в страната, предаде ДПА, цитиран от БТА.

"Започваме кампания за връщане на учените ни хора у дома. Призовавам нашите учени по всички точки на света да се присъединят към научно-техническото движение", каза Ердоган на традиционния международен Фест за въздухоплаване, космонавтика и технологии /Технофест/, който бе открит на новото летище в Истанбул.

Облечен в униформа на военновъздушните сили и ескортиран от изтребители Ф16, Ердоган кацна на новото летище, за да се присъедини към събитието.

"Повечето студенти, които изпратихме да учат на Запад, се върнаха /.../ бяха мамени", каза Ердоган. Той заяви, че държавата ще подкрепя нови проекти, особено в отбранителната промишленост.

По-рано този месец бяха съобщени статистически данни, че броят на турците, напуснали страната през 2017 г., се е увеличил в сравнение с предишната година и е достигнал 253 640 души. Над половината са млади хора от градски центрове като Истанбул, Анкара и Измир.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари