Емилия Николова: Науката и образованието са ключови за развитието на Русе

0
Емилия Николова от Изпълнителна агенция "Програма за образование" представи приоритетите на Програма "Образование" 2021-2027 година
Емилия Николова от Изпълнителна агенция "Програма за образование" представи приоритетите на Програма "Образование" 2021-2027 година Снимка: БТА

Емилия Николова от Изпълнителна агенция "Програма за образование" представи приоритетите на Програма "Образование" 2021-2027 година

В Националния пресклуб на БТА в Русе се проведе регионална конференция по проекта "Европа на Балканите: Общо бъдеще". На нея Емилия Николова, експерт в отдел „Техническа верификация“ в Главна дирекция "Верификация" на Изпълнителна агенция "Програма за образование" към Министерството на образованието и науката, представи приоритетите на Програма "Образование" 2021-2027 г.

Николова подчерта, че науката и образованието са фактори за растеж и икономическо развитие. Тя посочи, че през програмния период 2014-2020 г. в България се изпълни изцяло нова оперативна програма - Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР) с общ бюджет от 1,349 млрд. лв. (европейско и национално финансиране). Сключени са 376 договора, а реално изплатените средства са 1 267 093 706 лв.

Сред приоритетите на Програма "Образование" 2021-2027 г. са приобщаващо образование и образователна интеграция, модернизация и качество на образованието, връзка на образованието с пазара на труда, както и техническа помощ.

В рамките на подкрепата за развитие на проектна докторантура се предвижда подкрепа за създаване и развитие на докторантски училища/школи, насочени към конкретни нужди на работодатели/пазара на труда. Подкрепа за проектна докторантура, насочена към подпомагане на професионалното развитие на докторанти за провеждане на докторантури, пряко свързани с актуални потребности на конкретни икономически сектори, бизнеси и работодатели, публични институции и научни организации. Повишаване на капацитета и уменията на академичния състав.

Процедури, които ще се реализират през подхода „Интегрирани териториални инвестиции“, са ограмотяване на възрастни (над 61 млн. лв.), развитие на дуалната система на обучение (над 86 млн. лв.), комплексни програми на общинско ниво за десегрегация на училищата, превенция на вторичната сегрегация и против дискриминацията (над 31 млн. лв.).

Началото на поредицата от конференции по проекта беше дадено на 20 декември миналата година в София. В периода до август 2024 г. БТА ще организира дискусии в пресклубовете си в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Самоков, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол, както и трансгранични конференции в Белград, Босилеград, Букурещ, Одрин, Скопие и Солун.

С регионалната конференция в Русе се поставя началото на дискусията за развитието на Северния централен район за планиране. Предстоят местни конференции също в Разград, Велико Търново, Силистра и Габрово.

Регионалната конференция в Русе беше важна стъпка към повишаване на осведомеността за приоритетите на Програма "Образование" 2021-2027 г. Конференцията даде възможност за обмен на мнения и идеи между представители на различни институции и организации, работещи в сферата на образованието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    ттт
    От цялата работа се вижда само следното плям плям плям изхарчени милиони а резулатат кръгла НУЛА. Децата стават все по малко образовани в 3 клас четат по срички и едвам пишат имената си без грешка. Няма бесплатни логопеди или специалисти които да работят с деца които имат затруднения. Има ресурсни учители но има прекалео много деца в училище които се нуждает от помощ и в крайна сметка на децата не се отделя достатъчно време и резултат от ресурсен пак НУЛА. Дори да искаш на частно при добри специалисти няма свободни часове. Но пък милионите се освояват а резултата с всяка година става все по плачевен. Хора давате парите на вятъра няма полза. Във всяка детска градина трябва да има задължително логопед който да работи с децата, и това което той прави трябва да се обсъжда с родител какво са работели как се справя детето и т.н. на какво трябва да се обърни внимание от страната на родителите и ако трябва да се препоръча др специалист. Пълно с деца които имат дислексия а родителите дори не го подозират и обвиняват че детето е мързеливо или глуповато. Просто нямам думи милиони за образование програми проекти а на практика нищо не се вижда ако родителите сами не потърсят помощ от специалист няма кой дори да каже че детето ти може да има дислексия и за това не се справя добре в училище но пък по програми се освояват милионите а тез програми напрактика полза няма
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари