Връчиха наградите "Русе" в областта на изкуството, културата и науката

1

Русе е толкова силен, колкото сме силни всички заедно, каза на церемонията кметът Пенчо Милков

Награди "Русе" - за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката, и "Млад творец" бяха връчени тази вечер в Доходното здание в крайдунавския град по повод 24 май.

"Русе е толкова силен, колкото сме силни всички заедно. Личностите, които са номинирани, са изключителни", каза в началото на церемонията кметът на Русе Пенчо Милков.

Награждаването бе съпътствано от изпълнения на танцови и певчески състави. Отличията бяха връчени от кмета на града Пенчо Милков и от председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

В област "Култура и изкуство" бяха присъдени три награди.

В категория "За изключителен принос в областта на изкуството и културата" бе отличен известният диригент и композитор Емил Табаков - за ярко присъствие на националната и световна музикална сцена и изключителен принос за развитието на Русе като водещ музикален център. Заради ангажименти маестро Табаков не присъства на церемонията.

В раздел "Визуални изкуства" бе наградена Елена Великова - за активна творческа дейност в областта на визуалните изкуства и като дългогодишен директор на Русенската художествена галерия.

Призът в категория "Сценични изкуства" отиде при Стелияна Димитрова-Хернани - за висок професионализъм и вдъхновена работа като диригент на хора на Русенската опера и на смесен хор "Дунавски звуци".

В област "Образование и наука" бяха раздадени четири награди.

В категория "Постижения в областта на предучилищно, начално, основно образование" призът получи Снежина Никова- директор на детска градина "Русалка", за своята отдаденост в педагогическата дейност и принос в развитието на предучилищното образование.

В раздел "Постижения в областта на гимназиалното и висшето образование" бе отличен проф. д-р Велизар Павлов - декан на факултет "Природни науки и образование" в Русенския университет - за активна научна и преподавателка дейност и за утвърждаване името на Русе като авторитетен университетски център.

В категория "За научен и учителски екип" бе награден екипът на основно училище "Васил Априлов" - за високите професионално-педагогически качества на екипа, постоянния им стремеж за повишаване качеството на образователния процес и активната им дейност за издигане авторитета на Русе.

В раздел "Изключителен принос в областта на образованието" приз получи проф. д-р Владимир Хвърчилков - за изключителен принос в областта на образованието, за активната му обществена позиция и за издигане авторитета на града и региона.

Наградените получиха бронзова статуетка, изработена от скулптора Георги Радулов, диплом и парична премия.

На церемонията бе връчена и наградата "Млад творец". Тя е учредена в памет на актьорите, дъщеря и баща, Яна и Георги Стефанови. Призът получи Преслав Ламбев от Национално училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе - за ярки творчески постижения като изпълнител и завоювани награди от национални и международни конкурси.

Кметът Пенчо Милков връчи плакет "Русе" на директора на Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в града Теодора Евтимова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    българин
    Тази сутрин започнах да гледам записа по БНТ на церемонията, но задачи ме прекъснаха. Сега отново влизам в сайта на бенетото и що да видя - записът преработен и без емблемата на БНТ - 2. Това и друг път се е случвало, а истината, и то по обществената телевизия, трябва да бъде такава, каквато е, а не - преработена, изчистена и лъсната.
  • 8
    4
    Мюмюн
    Пенчо ти освен да си връчваш дедовия на секретарките си друго можеш ли да връчваш бе гарван червен
  • 8
    3
    Един
    А какви толкова велики неща постигна в областта на гимназиалното и висшето образование ВелиЗарчо? И защо не ги изпишат та да ги прочете простолюдието. Ами то големи постижения имало в селскостопанския делиормански унивилает. Да им се начудиш, азиатски университети, "научни мурафети" и всякакви други адети. Мандата на на едно "чудо неземно" в селскостопанските науки изтича и то раздава номинации за награди.
  • 6
    2
    плюс-минус
    Снощи по БНТ-2 излъчиха награди "Русе". Малко множко бяха наградите, но личностите заслужаваха. Редуваха се добри изпълнения и награждавания в различни области. Неприятното в предаването беше самото излъчване: тъмна картина, звукът ту много силен, ту много слаб, без декор, само с двете първи букви от азбуката, но пък нямаше надписи за водещата, изпълнителите и участниците....Беше нещо като дежа вю като сценарий.
  • 8
    1
    А то
    Фърчилото било имало "изключителен принос в областта на образованието, за активната му обществена позиция и за издигане авторитета на града и региона". С кво толкоз му е приноса, че ходи по задгранични командировки с павликенския цървулогений и обслужва интересите му? А с какво издигна авторитета на града и региона - голямото си шкембе и мазния врат и с това, че вече отдавна е навършил пенсионна възраст - 68 години и азиатският корифей го държи на ясла. Нещо лично в областта на науката на регионалното, национално и международно ниво не се е чуло да е постигнал. Превърнахте тези награди в събитие "да наградим едни наши хора на изпроводяк"!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари