Емил Табаков и Стелияна Димитрова-Хернани получиха награда "Русе"

1
Наградата "Русе" е престижно отличие, което се присъжда в Русе, за приноса на творци и дейци в областта на образованието, културата и изкуството
Наградата "Русе" е престижно отличие, което се присъжда в Русе, за приноса на творци и дейци в областта на образованието, културата и изкуството Снимка: Държавна опера - Русе

Наградата "Русе" е престижно отличие, което се присъжда в Русе, за приноса на творци и дейци в областта на образованието, културата и изкуството

На тържествена церемония в Голяма зала на Доходното здание бяха обявени номинациите и носителите на наградата "Русе" за 2023 година, съобщава Държавна опера - Русе.

Наградата в категорията „За изключителен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата“ бе връчена на Маестро Емил Табаков.

Той бе отличен за своето ярко присъствие на националната и световна музикална сцена, както и за изключителния си принос за развитието на Русе като водещ музикален център. В сложния и нелек път на богатата си творческа кариера Емил Табаков запази жива връзката си с родния си град. Преди 12 години той създаде Фестивалния оркестър, съставен от русенски музиканти, които ежегодно идват от всички краища на света за участието на оркестъра в програмата на МФ „Мартенски музикални дни“. Като диригент Емил Табаков е съществена част от екипа на Държавна операРусе.

Наградата за Емил Табаков отразява признанието на обществото за неговата изключителна професионална дейност и влияние в областта на музиката и културата. Тя служи като вдъхновение за младите творци и същевременно подчертава важността на културното наследство и развитието на изкуството в Русе и по света.

В категорията „Сценични изкуства“ бе отличена Стелияна Димитрова-Хернани, диригент на хора на Държавна опера - Русе и на смесен хор „Дунавски звуци“.

Наградата „Русе“ е престижно отличие, което се присъжда в Русе, за приноса на творци и дейци в областта на образованието, културата и изкуството. Тази награда се превърна в неизменна традиция и всяка година на 24 май, в чест на празничния Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост се присъжда на лица, които са допринесли значително за развитието на русенската културна сцена.

На тържествена церемония в Голяма зала на Доходното здание бяха обявени номинациите и носителите на наградата за 2023 година. Една от наградите бе връчена на Стелияна Димитрова-Хернани, диригент на хора на Държавна операРусе и на смесен хор „Дунавски звуци“. Тя бе отличена в категорията „Сценични изкуства“.

Стелияна е родена в Пловдив в семейство на музиканти. Забележителна е наследствеността и творческата приемственост в професионалното израстване на русенската хорова диригентка. Нейният дядо Стефан Георгиев-Хернани е един от основателите на Русенската опера и редом с това, активен деятел и поддръжник на Русенската филхармония.

Сред премиерните заглавия, които тя е подготвила през последното десетилетие и повечето от които са били част от Международния фестивал „Мартенски музикални дни” са оперите „Фалстаф”, „Хофманови разкази”, “Катерина Измайлова”, “Кавалерът на розата”, „Макбет“, „Трубадур“, „Летящият холандец”, „Мария Десислава” (съвместно с Хор „Дунавски звуци”), „Фиделио” (Хор „Дунавски звуци”), „Химн на нациите” от Дж.Верди, ораториите „Моление” на Найден Андреев, изпълнена в Зала „България” в София в чест на интронизацията на българския патриарх Неофит и „Въоръженият човек” на Карл Дженкинс, изпълнена в програмите на МФ”Мартенски музикални дни” в Русе и на Европейския музикален фестивал в Зала „България” в София, Реквием от Габриел Форе (Хор „Дунавски звуци”) в Русе, в края на 2019, Реквием от Джузепе Верди (2022), Реквием от Антонин Дворжак и Девета симфония на Бетовен (съвместно с Хор „Дунавски звуци”), 2023.

Отличието в категорията „Сценични изкуства“ е признание за изключителните постижения на Стелияна Димитрова-Хернани в областта на музиката и театъра. Нейната работа като диригент на хорове и хорови ансамбли допринася за високото качество на сценичните продукции и концертите на Държавна операРусе и утвърждава града като важен културен център.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари