Елена Йончева: Не трябваше да се съгласяваме на "въздушен и воден" Шенген

4
Какво излиза - че ние отговаряме за всички незаконни мигранти, които минават през българската граница, коментира евродепутатът
Какво излиза - че ние отговаряме за всички незаконни мигранти, които минават през българската граница, коментира евродепутатът Снимка: Facebook / Елена Йончева

Какво излиза - че ние отговаряме за всички незаконни мигранти, които минават през българската граница, коментира евродепутатът

Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева смята, че България е трябвало да настоява за пълноправно членство в Шенген, а не да се съгласява на частично присъединяване по въздух и вода в края на март. Новият пакт за миграция, който ще бъде подписан до края на мандата на този Европейски парламент, ще бъде много по-справедлив за България, каза още Йончева.

Евродепутатът Елена Йончева се надява още тази година България да получи дата за членство в Шенген и по суша, а не само по въздух и вода:

"Не само трябва да убедим Австрия. Вероятно в течението на следващите месеци или година може да се окаже, че трябва да убеждаваме още някоя държава. Колкото до въпроса, доколко е реалистично още през 2024 г. да влезем, за съжаление виждаме, че мигрантският поток се увеличава и това не е много добра среда, за да водим такива преговори. Моето лично мнение е, че ние не трябваше да се съгласяваме на "въздушен и воден" Шенген. Не трябваше да играем на тази карта на вътрешен пиар, че сме постигнали нещо. Трябваше да искаме "всички или нищо".

На въпрос на БНР дали е реалистично до края на мандата на европейските институции да получим някаква дата, Йончева отговори:

"Всички се надяваме, че ще получим и че политическата ситуацията в Австрия може би няма да е тази, която всички предвиждаме на следващите избори. Самото правителство казваше, че за България би било победа единствено влизането в пълноценен Шенген. След като влязохме само по въздух и вода, изведнъж се оказа, че това също е успех и бих казала, че едно такова поведение не е по никакъв начин последователно".

Новият Пакт за миграция, по който работи Европарламента, предвижда нови механизми, по които Европа ще се опита да реши проблема с миграцията. Те ща бъдат много по-справедливи за държавите, които са външна граница на ЕС, след които е и България.

"Когато в България пристигне над определена бройка бежанци, без да има натиск останалите държави от Европейския съюз, които не са на първа линия, те ще поемат част от тези мигранти. Това се нарича принципна солидарност. Защото досега, според Дъблинското споразумение, какво излиза - че ние отговаряме за всички незаконни мигранти, които минават през българската граница и след това, ако някой поиска, може да ни ги върне обратно, защото ние сме ги регистрирали".

Йончева допълни, че новият пакт за миграция ще бъде подписан до края на мандата на този Европейски Парламент. За да влезе в сила, обаче, е необходимо одобрението на всички държави членки, което ще отнеме още една или две години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    до 4
    Както сте се изразили - мазането на вазелин около дупката е прелюдия за "влизане"... Австрийците се бъзикат с нас, а такива като тебе им се кланят.
  • 3
    7
    Хм....
    Колко ли ѝ остава на България с такова правителство? .... https://youtu.be/MiuzwCN8OMM?t=255
  • 7
    6
    до 4
    Австрийският вътрешен министър: Пълното приемане на България и Румъния в Шенген ще е грешка днес! Тате каза ще ми купи кулло, ама друг път!
  • 5
    5
    до 4
    Къде чу или видя намек, че скоро ще има и друг Шенген, бе кретен? Денков, това ти ли си? Не чете ли интервюто с австрийския външен министър? Той каза съвсем ясно, че е много рано да се мисли за сухопътен шенген защото Булгаристан и Румъния не отговарят на критериите.Бахта в промитата тикма, американопитек такъв!:)
  • -2
    4
    До 2
    Тъпунгер недоклатен, "въздушно-капковия Шенген" е само прелюдия прсди сухопътния, ама твоят отровен от петолъчки чугунен мозък никога не ще го прозре това!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари