Андрей Новаков: България не е част от Шенген само заради политически интереси и сметки

2
България отдавна е готова за Шенген и пази границите си много по-добре, каза евродепутатът
България отдавна е готова за Шенген и пази границите си много по-добре, каза евродепутатът Снимка: Пресцентър ГЕРБ

България отдавна е готова за Шенген и пази границите си много по-добре, каза евродепутатът

200 евро на ден на камион е загубата, докато този камион чака на границата без значение дали това е на Русе, Видин, на ферибота на Оряхово или другаде. В България има около 75 000 лиценза за международен превоз. Представете си колко пари се губят, без да смятаме даже загубите, когато шофьорите напускат, защото не им се чака по границите. Това заяви евродепутатът Андрей Новаков по време на конференцията "Разширение на Шенген: Ключовата Роля на България в Областта на Граничната Сигурност“, която се проведе в Брюксел.

„Дошло е време да наречем нещата с истинските им имена – България отдавна е готова за Шенген и пази границите си много по-добре, както е признато и от други държави. Мигрантите в Белгия, които отнемат невинни човешки животи, не са минали през България. Няма маршрут, в който от Алжир да избереш да минеш през България и да стигнеш до Брюксел“, категоричен бе той.

Според него България не е част от Шенген само заради политически интереси и сметки, които биха донесли 2-3% на изборите в Австрия. „Австрийският канцлер каза, че двете страни не може да влязат в Шенген, защото Шенген не е реформиран. Въпросът ми е – беше ли Шенген реформиран, когато приеха Хърватия? Този аргумент отива на пух и прах. Или е бил реформира Шенген миналата година и след това е имало нужда от втора реформа, или Шенген никога не е бил реформиран и това не е причината България и Румъния да не се приемат.“

„Не можем да продължим да толерираме такъв двоен стандарт и да ни третират като държави, които имат само задължения, но не и права. Полага ни се да сме в Шенген. Той е част от Договора за функциониране на ЕС и е част от привилегиите, които всеки европейски гражданин трябва да ползва. Казва ни се да пазим границите с цената на животите си, но после казват, че ще се редим на опашки и ще си даваме паспорти. Българският туристически бранш ще страда, защото в Петрич и в Сандански всички гърци се редят по три часа и това ги отказва, същото важи и за банско. Оттук насетне мисля, че трябва да бъдат предприети и ответни мерки“, каза Андрей Новаков, цитиран от Novini.bg.

Той изрази личната си позиция по въпроса: „Както Румъния счита да намери начин да отговори на действията на Австрия, аз мисля, че трябва да проучим възможността България да види как може да влияе, вкл. чрез европейския бюджет, ако това поведение продължава до края на годината от страна на Австрия.“

„Има законопроекти, законодателни актове, които се нуждаят от одобрение от всички държави, и България трябва да използва това като отговор на безпринципното поведение от страна на Австрия. Знам, крайно е, но не е ли крайно 12 години без причина да държиш извън Шенген две държави, които са си изпълнили задълженията? Докато приемаме ненормалните неща за нормални, отговорът ще бъде такъв. Хората ще ни уважават толкова, колкото се уважаваме сами. Безкрайно уважавам всеки български гражданин, който е платил цената за това да бъде част от ЕС с тежки реформи през 90-те, за да оставяме сега някой да ни се подиграва с подобно поведение“, заяви още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари