Експерти: Има недостиг на пътни полицаи в цяла България

0
София се превръща в европейския град с най-бързо растящия брой на жертви на пътищата
София се превръща в европейския град с най-бързо растящия брой на жертви на пътищата Видео: NOVA

В цяла България има недостиг на пътни полицаи.

Около това мнение се обединиха Богдан Милчев от Институт за пътна безопасност и Владимир Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи в ефира на „Здравей, България”, предава NOVA.

Според доклад на Институт за пътна безопасност е констатирано, че София се превръща в европейския град с най-бързо растящия брой на жертви на пътищата.

В София няма недостиг на полицаите, а има увеличение с близо 40% на жертвите. Само от началото на годината имаме 20 загинали, което е с 10 повече, отколкото за същия период миналата година. София се превръща в европейския град с най-бързо растящия брой на жертви на пътищата и това е при условие, че в София няма недостиг на пътни полицаи и при условие, че ако продължаваме с това темпо ще се върнем в началото на 2010 г. За 2018 година имаме малко повече от 10% по-малко жетви по пътищата. /…/Недостигът на пътните полицаи е за сметка на това, че през 2018 година имаме повече от 20% констатирани нарушения , т.е. с по-малко полицаи констатираме повече контрол. Парадоксално е, но е така”, каза той.

Милчев коментира и кадрите, които в момента МВР проверява.

По-голямото нарушение от усещането за корупция е сигурността на пътните полицаи.  Всички правила са нарушени за извършване на проверка. В случая е Охранителна полиция, а не са пътни полицаи. Този, които извършва проверката е вътре в автомобила, а другият, който трябва да гои подсигурява също е вътре. Представете си, че това не е нарушител на Закона за движение по пътищата, а е издирван престъпник. Това е недопустимо поведение от страна на полицаите от гледна точка на тяхната сигурност”, коментира Милчев и добави, че не е възможно да бъдат прегледани всички записи от камерите по пътищата.

Владимир Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи заяви, че има недостиг на пътни полицаи. „В София вечер има само 5 патрула на Пътна полиция”, алармира той.  

Според него могат да се включат и Охранителна полиция, но само след обучение. "Те трябва да държат изпит за това да имат правото да проверяват, трябва да имат технически средства, трябва да бъдат оборудвани с камери и чак тогава може да се стигне до включването им", обясни Тодоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари