Екатерина Захариева: Ердоган винаги е добре дошъл в България

0
Още по-хубаво ще стане, за да покажем толерантност на религиите
Още по-хубаво ще стане, за да покажем толерантност на религиите

„Със сигурност президентът Ердоган е добре дошъл в България".

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин" по БТВ по повод възможността за визита на турския президент по време на европредседателството ни.

„Още по-хубаво ще стане, за да покажем толерантност на религиите. В Турция проведохме много конструктивни и полезни срещи. Трябва да нормализираме ситуацията. Премиерът Бойко Борисов проведе много позитивна среща с Реджеп Ердоган. Нашият премиер постави въпроса за по-бързото решаване на проблема с журналистите, които се намират в затвори в Турция. Там трябва да има нормални и справедливи процеси. Това е мнението и на Европейския съюз.

По време на българското председателство няма дата за посещение на президента на Ердоган. Той е добре дошъл винаги. Не сме водили разговори по тази тема, както и по темата за джамиите.

По време на европредседателството няма дата и за посещение и на президента Владимир Путин. Има разговори по темата, но не и конкретна дата за това. Получил е покана от българския президент, но няма дата. Поканата е за тази година", заяви Захариева.

Като вицепремиер с ресор правосъдие тя коментира и тежките криминални случаи от началото на годината, а именно шесторното убийство в Нови Искър и разстрела на бизнесмена Петър Христов.

„За миналата година има почти 100-процентова разкриваемост на убийства, от всичките 95 са разкрити 94", обяви Захариева.

По отношение на покушението срещу търновския бизнесмен, тя подчерта на няколко пъти, че той е бил симпатизант, но не и член на ГЕРБ.

„Разбира се, че не е приятно в началото на европредседателството, особено за човек, който не е имал съмнения, не е получавал заплахи. Без да съм любител на теорията на конспирацията, това е меко казано странно. Захариева подчерта, че Христов е бил „абсолютно уважаван в града си човек", който е помагал на другите.

Вицепремиерът анонсира, че днес прокуратурата и МВР ще покажат доказателства, доказващи вината на самоубилия се Росен Ангелов за шесторното убийство в Нови Искър. На чия съвест трябва да лежи фактът, че Горския човек 9 години се е укривал от правосъдието?

„Трябва може би и местните власти да бъдат по-активни, един човек се издирва с усилията на много институции".

По повод серията публикации в западния печат, посветени на проблемите с корупцията у нас, Захариева ги определи като „доста подобни, да не кажа едни и същи". Тя цитира резултати от изследване на Евробарометър, според което българите са на 12-о място в ЕС като процент отговорили положително на въпроса „Вие лично участвали ли сте в корупционни схеми?", докато румънците били на първо място. Според Захариева корупцията намалява, но има още много да се работи.

Трябва да се работи не само по корупцията по високите етажи, но и по ниските и средни етажи, които създават усещането, коментира вицепремиерът и допълни, че трябва да има както наказания, така и превенция. Не казвам, че не виждаме проблемите, ние може би ги виждаме по-добре от тези, които гледат отвън", категорична беше Захариева.

Тя се изказа негативно за вота на недоверие, който ще искат БСП и ДПС.

„Не ме притеснява толкова вотът на недоверие. За този вот се говори още от ноември, защо избраха 10 януари, за да внесат искането си? Очевидно се прави, защото тогава е датата на откриването на председателството", коментира вицепремиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари