Един от комините на ТЕЦ - Русе е невидим нощем

0
Проблемът щял да бъде отстранен на лято
Проблемът щял да бъде отстранен на лято Видео: Русе Медиа

ТЕЦ - Русе е само с два комина в тъмната част на денонощието. Поне това се вижда от сигналните лампи по комините, които трябва да светят и през деня, когато има мъгла, силен снеговалеж и при намалена видимост.

За това сигнализират читатели на Русе Медиа, които коментираха, че важните инфраструктурни обекти в града от национално значение като Телевизионна кула, Дунав мост и комините на ТЕЦ трябва да са сигнализирани с осветление за безопасност на полетите.

На територията на централата се намират едни от най-високите комини в България – 2 по 180 м и един с височина 120 м. Според наредба те влизат в категорията на т. нар. препятствия в авиацията. Комините могат да бъдат сериозна опасност за ниско летящи въздухоплавателни средства. Това налага тяхното маркиране, така че да се виждат от голямо разстояние, дори при лоша видимост.

Хора, занимаващи се с полети, коментират, че осветлението е важно именно за полети на малки самолети, които при заявена височина до 400 метра не е необходимо да искат и да пускат летателни планове. При рязко влошаване на видимостта, въпросната сигнализация трябва да се включи от операторите и по този начин да се избегне сблъсък между летателен апарат и въпросния обект. При летене на малки височини се разчита на визуален контрол и именно тази сигнализация е единствения ориентир на пилота, за да избегне сблъсък.

За последно инспекцията и техническо обслужване на сигнализацията по комините на ТЕЦ-Русе е правена през 2012 г. Тогава са били подменени и възстановени всички лампи, извършен е и технически контрол за състоянието на конструкцията на комините и е подменена гръмоотводната инсталация. Самата операция по разрешение за качване и извършване на дейност по комините не е проста и въобще не е лесна задача. Оказва се, че ТЕЦ-Русе трябва да обяви обществена поръчка за подмяна на изгорелите лампи, където има такива. В страната има едва 4-5 лицензирани екипи, които имат право да извършват тази специфична дейност. Комините са опасни и не всеки има право да се катери по тях. Необходими са както специална алпинистка екипировка, така и съответни умения и знания.

Качването се извършва само при подходящи метеорологични условия. Вятърът на такива височини  е много силен и коварен, споделят запознати.

Сигналното осветление, което обозначава комините през нощта, става чрез поставяне на преградни светлини. Използват се специални осветителни тела, отговарящи на изискванията на ICAO. /Международната организация за гражданска авиация/. Осветителите обикновено са диодни, светят постоянно или мигащо в червен цвят. В зависимост от габаритите на комина светлинна индикация се поставя задължително на неговия връх и през определени интервали по височината на коминното тяло.

През годините до 2012 г., по времето на бившите руските собственици на ТЕЦ-а, такова обслужване е правено редовно два пъти годишно, пролет и есен. От близо 10 години не е правен ремонт и затова в момента само един от трите комина на ТЕЦ-Русе е с напълно изправно осветление. Средното коминно тяло е наполовина видимо, а третия комин е просто „невидим“. След сигнала от медията от ТЕЦ-Русе поеха ангажимента да огледат комините и да предприемат необходимите мерки при първа възможност, когато времето позволи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари