"Дядо Паньовата дупка" е приютявала хора преди хиляди години

1
Заради безопасността на хората тя в момента е засипана
Заради безопасността на хората тя в момента е засипана Снимка: Н. Добрев

Пещера на хълма "Габера" в района на днешния Димитровград е приютявала хора отпреди 40 до 10 000 години.

За това научаваме от Историческия музей - Димитровград и новооткритата рубрика на фейсбук страницата му "Един музеен разказ за...".

Първият разказ в рубриката е именно за Дядо Паньовата дупка, както била известна пещерата:

І. ДЯДО ПАНЬОВАТА ДУПКА

Колко стар е Димитровград? Един въпрос с много отговори. Днес със сигурност знаем, че съвременния ландшафт на района е по различен от този в древността. Релефът не се е променил значително, но в онези времена територията на общината е покрита с вековни гори, а реките са много по пълноводни и плавателни. Това я прави привлекателна за живот от най-дълбока древност.

Оше миналия век краеведът Стратия Стратиев предполага, че първите наченки на живот в града са открити в пещерата Дядо Паньовата дупка на хълма Габера. По-късно акад. Васил Гюзелев ги датира най-общо от преди 40 хил. – 10 хил. пр. Хр.

Официално пещерата е картографирана през 1964 г. Тя на практика представлява двупластова пропаст с два отвора на повърхността с денивелация 16 м. Според специалисти от хасковския Пещерен клуб „Айда” условията в нея напълно позволяват тя да бъде обитавана от хора в този далечен период от човешката история. Археологически проучвания тук не са правени. Няма запазени и артефакти. Това не означава, обаче че поселение тук не е имало.

Днес легендите за местността са многобройни. Според стар обичай на всяка Задушница жените от някогашното с. Раковски се събирали тук и споменавали името на дядо Паньо. Той пък открил случайно пещерата и криел тук част от вълната за абите от Емин ага. Една нощ дядо Паньо сънувал Богородица, която му рекла да направи до пещерата параклис. Дали това се е случило не знаем. Към този момент в Исторически музейДимитровград нямаме данни за съществуването на храм в района.

Друга легенда разказва, че под пещерата минавали подземна река, която се вливала в р. Марица и тунел, които също излизал на брега.

Днес малко димитровградчани знаят за съществуването на Дядо Паньовата дупка. Заради безопасността на хората тя в момента е засипана. Мястото не е обозначено с информационна табела и само местните раковчани разказват част от легендите за нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари