Двойно повече мигранти ни налазват откъм Турция

0
1858 нелегални мигранти са се опитали да влязат в страната от началото на август
1858 нелегални мигранти са се опитали да влязат в страната от началото на август Снимка: БГНЕС

Удвоен е натискът по границата с Турция, пращат 150 жандармеристи.

Спецоперация в Бургаска област, правят още КПП-та за проверка на мигранти. 150 жандармеристи вече са изпратени на границата с Турция, подсилването е заради двойно по-големия миграционен натиск, който се отчита от началото на август.

Това стана ясно на извънреден брифинг, който дадоха в Бургас главният секретар на МВР Георги Костов, шефовете на Гранична полиция Антонио Ангелов и на Национална полиция Христо Терзийски, предаде 24 часа.

Стартирахме специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната миграция и каналджийството, съобщи Костов. Причината е определено усложняване на средата за сигурност, допълни той и определи Бургаска област като критична зона. Костов съобщи, че докато през юли опитите за незаконно минаване на границата са били по около 100 на денонощие, от началото на август те са скочили на над 200.

11 групи с мъже и жени се опитали да проникнат в страната само през последното денонощие на бургаския граничен район, това са над 220 души, каза Костов. България е поискала помощ и от Фронтекс. Очаква се в началото на идната седмица оттам да пристигнат 86 служители. Заявката е за 200 души. “Те са изключително добре подготвени, с високопроходима техника, термовизионни камери и ще ни бъдат от голяма полза, особено в тези най-трудни месеци от годината - август и септември”, заяви Ангелов.

На територията на Бургаска област ще се изградят допълнителни КПП-та за проверка на превозни средства, най-вече на микробуси и ванове, съобщи гл. комисар Христо Терзийски. Той уточни, че засилените мерки за сигурност вероятно ще предизвикат неудобства на гражданите, но това се налага, за да се предотврати движението на бежанци към вътрешността на страната.

Нашите служители работят активно в цялата Бургаска област, особено на територията на Слънчев бряг, където също има командировани служители от дирекция “Жандармерия” от Кърджали и Плевен за подпомагане дейността на ОДМВР - Бургас, допълни Терзийски. 1858 нелегални мигранти са се опитали да влязат в страната от началото на август. Опитите от началото на годината са 29-30 хил.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари